fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of je voedselvergiftiging hebt door eten vis of schelpdieren?

Kun jij je herinneren dat we ooit zo’n mooie zomer hebben gehad? Ik niet in ieder geval en heb er tot nu toe met volle teugen van genoten. Maar er kleven ook wat nadelen aan de lange periode van warmte en dat is dat de binnenwateren besmet kunnen raken door schadelijke bacterien, zoals bijvoorbeeld blauwalg of botulisme.

Maar de temperatuur van het zeewater is nu ook wat hoger en dat heeft gevolgen omdat er algengifstoffen kunnen ontstaan. Deze gifstoffen worden geproduceerd door sommige soorten algen (dynoflagellaten). Dit zijn beweeglijke algen die in hete zomers ‘bloei’ van het zeewater veroorzaken. Het zeewater heeft dan een rode of roodgroene kleur.

Voedselvergiftiging

Vissen en schelpdieren zoals mosselen, oesters en kokkels die algen eten, krijgen tijdens perioden van algenbloei de algengifstoffen binnen. Door het eten van deze vervuilde dieren met algengifstoffen kunnen mensen een voedselvergiftiging oplopen.

Hieronder een schema van het Voedingscentrum over welke effecten bepaalde algen kunnen hebben op je gezondheid. Ook met het aantal uren waarop de klachten zich kunnen manifesteren.

Kun je nog wel veilig vis en schelpdieren eten?

Jazeker, want het risico op aanwezigheid van algengifstoffen in schelpdieren is heel erg klein. Dit komt door de zeer scherpe wetgeving en de controles die er worden uitgevoerd.

Worden er ergens algen of algengifstoffen ontdekt, dan komt er een vangstverbod voor dat gebied. Dit verbod houdt op zodra de schelpdieren in dat gebied geen algengifstoffen meer bevatten.

Ben jij wel eens ziek geweest na het eten van vis of schelpdieren? We zijn benieuwd. Vertel het ons in de comments onder dit artikel.

Bron: Voedingscentrum.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook