fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe weet je of je dakbedekking toe is aan onderhoud of vervanging?

dakbedekking toe aan onderhoud

In het voorjaar krijgen de meeste mensen weer zin in klusjes in en rondom het huis. Het liefst ruim ik mijn tuin op en toen ik daarmee bezig was en omhoog keek, vroeg ik me af hoe je weet of je dakbedekking toe is aan onderhoud of vervanging.

Het dak van mijn woning is nou niet bepaald een plek waar ik regelmatig kom. Het enige jaarlijkse onderhoud dat op mijn dak wordt gepleegd, doet de buurman. Hij maakt elk jaar de dakgoot schoon. Hij haalt oude blaadjes en andere rommel weg zodat de goot niet kan verstoppen. Prettig, want ik vind het griezelig om op hoge trappen te staan. Laatst kwam een goede vriendin op de koffie en zij vertelde over haar nieuwe huis. Ze heeft een prachtig huis gekocht, maar ze moet er veel aan doen. Zo vertelde ze dat de dakbedekking die de vorige eigenaren erop hadden gelegd, heel slecht was en dat ze had uitgezocht of EPDM dakbedekking een perfecte oplossing is om geen omkijken meer te hebben naar je dak. Opeens vroeg ik me af hoe het met mijn dakbedekking is gesteld.

Waterdicht

Niet eerder heb ik me bezig gehouden met dakbedekking, maar toen ik het er met mijn vriendin over had, realiseerde ik me dat de gevolgen groot zijn als de dakbedekking niet in orde is. Dakbedekking zorgt ervoor dat het dak water- en sneeuwdicht zodat je geen lastige lekkages krijgt. Door EPDM dakbedekking te gebruiken ben je er zeker van dat je de eerstkomende vijftig jaar geen omkijken hebt naar het dak. Maar hoe weet je dat de dakbedekking die nu op het dak ligt nog in orde is? Hoe check je dat?

En hoe check je je dak als je net als ik last van hoogtevrees hebt of als je niet zo heel veel verstand van dakbedekking hebt?

Glazenwasser

Heb je een glazenwasser die regelmatig de ramen op je bovenverdieping lapt? Vraag hem eens of hij wil kijken of de dakbedekking er nog goed bij ligt.

Drone

Misschien heb je wel een handig neefje of nichtje, familielid of buurkinderen die in het bezit zijn van een drone. Op die manier kun je heel eenvoudig zien hoe het is gesteld met je dak.

Professional

Ook kun je een professional inschakelen. Daar heb ik voor gekozen omdat ik wilde weten of mijn dak toe is aan nieuwe dakbedekking. Het is maar goed dat ik dat heb gedaan, want het bitumen dat op het dak ligt, is toe aan vervanging.

EPDM dakbedekking

Samen met de professional heb ik besloten er EPDM dakbedekking op te laten leggen. EPDM is een waterdichte rubbersoort, gemaakt van aardolie en uitermate geschikt voor platte daken. Het biedt je dak hoge bescherming en gaat dus zo’n vijftig jaar mee. Scheuren doet het materiaal niet en zowel in de zon als in de vrieskou blijft het materiaal goed. Omkijken naar onderhoud heb je dus niet. Ideaal dus en het is een hele geruststelling als ik de komende jaren me niet druk hoef te maken over het dak. Er is al genoeg waaraan je moet denken als je een eigen huis hebt, dus alles wat in orde is en geen aandacht nodig heeft, is mooi meegenomen!

Hoe onderzoek jij of je dak onderhoud nodig heeft? Doe je het zelf of schakel je een professional in? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door cottonbro studio via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook