fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe voorkom je de zondagavondblues?

Voel je iedere zondagavond een onrustig gevoel opkomen?  Zo’n mix van stress en melancholie  aan de vooravond van een nieuwe werkweek, hoe leuk je weekend ook was!? Dan heb je last van de zondagavondblues.

Eén troost: bijna iedereen heeft er wel eens last van! Ongeveer 66% van de mensen geeft toe dat de vrolijke weekendstemming verdwijnt zodra de tafel op zondagavond wordt afgeruimd. Maar hoe kun je dit gevoel laten verdwijnen? Kan dat überhaupt wel? Ja dat kan!

5 tips om de zondagavondblues onder controle te krijgen

  • Trek zelf de lijn, bepaal je grenzen. Maar besef dat als je voor een kwaliteitsvolle baan kiest, die veel tijd zal vergen, ook op een zondagavond. Het is helemaal niet erg om in het weekend één of twee uurtjes te werken, zeker als dat het onrustige gevoel wegneemt, maar baken het wel af. Maak op vrijdagmiddag alvast een lijstje van 1 of 2 klusjes die je thuis doet, om de stress te verminderen. Doe absoluut niet meer en wees trots op jezelf met wat je wel hebt gedaan.
  • Begin al vrijdagnamiddag (net voor de Vrijmibo) op het werk aan een taak waar je anders op maandag aan zou beginnen. Zo verminder je  de spanning op zondagavond.
  • Overlaad je weekend niet. Lekker veel afspraken met vrienden, uitgaan, bioscoop en veel sporten. Zorg dat je het niet overdrijft en oververmoeid uit je weekend komt. Dan is de terugslag op zondag (en ook op maandag met opstaan) des te groter. Geniet in het weekend ook van de eenvoudige dingen.
  • Als je je elke maandagochtend met lood in de schoenen terug naar het werk sleept, zit je waarschijnlijk niet op de juiste plek. Peggy De Prins (professor hr-management aan de Antwerp Management School): “Als wij werknemers testen op hun engagement op het werk, vragen we letterlijk of ze maandagochtend met volle energie aan de slag gaan. Wie op een burn-out afstevent, is dikwijls dan al aan het einde van zijn Latijn.”
  • Verveel je je op je werk, dan krijg je onvoldoende uitdagingen. Kijk eerst of je meer werk kan krijgen. Anders kun je het beste een andere baan zoeken. Probeer echt een baan te vinden die bij je past en waar je plezier in hebt.

Bron: artikel op de site van Vacature.com

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook