fb

Hoe voorkom je een vechtscheiding?

Als je ‘ja’ tegen je partner zegt en een ring aan zijn vinger schuift, hoop je dat dat voor altijd is. Dat jullie samen oud worden. En: heel gelukkig. In veel gevallen lukt dat ook. Maar soms gaat het mis. Groei je uit elkaar. Verlies je de ander onderweg omdat je hem of haar niet meer begrijpt. Weet je niet meer waarom je ooit ‘ja’ hebt gezegd tegen je partner. Een scheiding blijkt onvermijdelijk. Veel stellen gaan in goede harmonie uit elkaar, maar er zijn ook koppels die elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Die in een vechtscheiding belanden. Hoe ga je daarmee om?

Wat is een vechtscheiding eigenlijk? Er wordt van zo’n scheiding gesproken als de breuk niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens naar de ex, maar veel verder gaat dan dat. Dat een partner de ander schade wil toebrengen. Niet zelden worden kinderen ingezet in de strijd. Het spreekt voor zich dat kinderen daar behoorlijk wat schade van op kunnen lopen. Wat kun je doen als je in zo’n heftige strijd bent verwikkeld?

  1. Neem een mediator in de arm. Samen met een mediator kunnen jullie blijven praten met elkaar. Beslissingen nemen en nadenken over de toekomst gaat dan net even makkelijker.
  1. Probeer het gesprek gaande te houden. Ga niet in je emoties zitten als je wilt praten. Houd het dichtbij jezelf.
  1. Haal niet het onderste uit de kan. Probeer redelijk te blijven in je wensen. Maak afspraken met de ander waarbij jullie je allebei prettig voelen.
  1. Praat met een goede vriendin over je situatie. Vraag of zij eerlijk wil zijn tegen je. Door je emoties kan het zijn dat je het niet helemaal meer scherp ziet. Zij kan het van een andere kant bekijken en je adviseren.
  1. Let erop dat je niet te pas en te pas zegt dat iets ‘in het belang van de kinderen is.’ Vanzelf vinden het kinderen fijn als de verstandhouding met je ex goed is. Zeg niet dat je het in het belang van de kinderen doet, terwijl het eigenlijk alleen maar goed past in jouw straatje.

Heb jij ervaring met een vechtscheiding? Wat heb je daarvan geleerd? Wat raad je anderen? Wij zijn heel benieuwd. Praat erover mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook