fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe voorkom je dat je voeten opzwellen op dagen dat het heel warm is?

Als het kwik boven de 25 graden stijgt, trek ik het liefste alles uit en ga in het zonnetje liggen lezen. Lange broek uit, dikke trui uit en bovenal: die hete schoenen uit. Wanneer het warm is voel ik ze bijna groeien. Door de hitte houd je nou eenmaal iets meer vocht vast en dit merk je maar al te snel in je voeten. Kan je het voorkomen? Niet helemaal! Maar, er zijn wel manieren om te zorgen dat je tijdens de warme dagen niet te veel last van je voeten krijgt. 

Hoe voorkom je dat je voeten opzwellen op warme dagen?

1. Probeer ze koel te houden

Je voeten zwellen op doordat de bloedvaten in je lichaam uitzetten wanneer het warm wordt. Hierdoor wordt er meer bloed aangevoerd, maar kan het tegelijkertijd (door de hoge druk) minder goed afgevoerd worden. Hierdoor wordt het vocht door de wanden van de kleinere bloedvaten geperst en krijg je last van vochtophopingen. Houd je voeten (en de rest van je lichaam) zo koel mogelijk om te voorkomen dat je opzwelt. Neem bijvoorbeeld een koud bad, trek luchtige kleding aan en gebruik indien mogelijk een airco.

2. Beperk je zout-inname

Zout is lekker, maar niet gezond. Zo is het een sloper voor je nieren en zorgt het ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Het is altijd belangrijk om op je zout-inname te letten, maar doe dit tijdens hete dagen nog meer. Ook dit is een manier om te voorkomen dat je begint met opzwellen.

pexels-photo-101986

3. Drink genoeg water

Net als het eten van weinig zout, is het drinken van voldoende water altijd belangrijk. Maar, in de zomer is het nog nét iets belangrijker! Het drinken van voldoende water helpt bij het afvoeren van vocht en houd je lichaam koel en gehydrateerd. Ook goed voor die voetjes dus!

4. Draag goede schoenen

Met een goede schoen kan je de hele wereld aan! Oke, dat is een beetje overdreven… Maar een goede schoen kan je dag wel een stuk aangenamer maken. Draag als het heet is niet te hoge hakken of schoenen die heel warm zijn. Ook is het aan te raden om voor schoenen van echt leer te gaan, dit voorkomt stinkende zweetvoetjes. Denk bijvoorbeeld aan Nero Giardini schoenen (voor vrouwen) of Cycleur de Luxe schoenen (voor mannen). Maar, kies bovenal voor een schoen die bij jou lekker zit!

pexels-photo-94775

5. Houd je voetjes omhoog

Zijn je voeten toch flink opgezwollen? Geen paniek! Trek je schoenen uit en ga met je voeten omhoog liggen. Zo kan het vocht uit je voeten wegstromen en dit biedt heel wat verlichting. Zelf vind ik het lekker om dan ook nog natte, koude sokken aan te trekken. Of dit werkt weet ik niet, maar het voelt in ieder geval heerlijk!

Heb jij ook vaak last van opgezwollen voeten? We hopen dat deze tips voor jou werken! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook