Diëten, je hebt ze in verschillende soorten en dan ook nog eens op verschillende manieren. Waar de één een succesverhaal te vertellen heeft, heeft de ander ervaring met het zogeheten jojo-effect. Want hoe lastig is het, om die kilo’s die je er (misschien wel met pijn en moeite) afgekregen hebt, er ook af te houden?! Waar het afvallen zelf vaak voor de meeste mensen goed te doen is, is het des te moeilijker om uiteindelijk op gewicht te blijven. Voor dit artikel dook ik er weer even in….de wereld van het afvallen en diëten. Want hoe voorkom je dat je na een dieet snel weer op je oude gewicht zit?
Wat is een dieet nou eigenlijk precies?
Een dieet is vaak een tijdelijke verandering in het eetpatroon om gewicht te verliezen of om gezondheidsproblemen aan te pakken. Daarnaast kan er ook sprake zijn van bepaalde allergieën en/of intoleranties, waardoor bepaalde voedingsstoffen dienen te worden beperkt of vermeden.
Een dieet kan zich bijvoorbeeld richten op het beperken van de inname van koolhydraten, vetten of calorieën. Diëten kunnen variëren in hun intensiteit en duur, dus het goed om te kijken wat het beste bij jouw persoonlijke situatie en wensen past. Er zijn veel verschillende soorten diëten die vaak gepaard gaan met specifieke richtlijnen en voedingsbeperkingen.
Hoewel sommige diëten gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het bevorderen van gewichtsverlies, zijn sommige diëten ongezond en kunnen ze leiden tot ondervoeding, uitdroging en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om een dieet (bijvoorbeeld eentje met maaltijdvervangers) te bespreken met een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige. Op deze manier kun je er zeker van zijn, dat het dieet dat je wilt gaan volgen veilig en effectief is voor jouw specifieke gezondheidstoestand en doelen.
Gezonde levensstijl naast het dieet
Naast dat je je richt op een dieet, is het natuurlijk ook altijd belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Denk hierbij aan voldoende lichaamsbeweging (minstens 1 uur per dag matig intensieve inspanning zoals een lekkere wandeling en minimaal 3 keer per week spierversterkende activiteiten, zoals een flinke fietstocht). Het is ook belangrijk dat je voldoende slaapt. De meeste volwassenen hebben zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Zorg er ook voor dat je dit aantal uren haalt op niet-werkdagen om het ritme er goed in te kunnen houden.
Verder is het belangrijk om voldoende water te drinken en suikerhoudende dranken te vermijden en uiteraard gezonde voeding te eten zoals fruit, volle granen, groenten, gezonde vetten en magere eiwitten (mits passend binnen het door jou gevolgde dieet natuurlijk). Ook een hele belangrijke: doe leuke dingen doet, al dan niet met familie en/of vrienden om het leven nog een stuk prettiger te maken.
Val niet terug in oude gewoontes na een dieet
Om ervoor te zorgen dat de kilo’s niet terugkomen is het belangrijk om nadat je een dieet hebt gevolgd, niet meteen weer in oude gewoontes terug te vallen. Maak geleidelijke veranderingen in je eetgewoonten, als je je dieet weer gaat afbouwen en zorg dat het ook haalbaar is (en blijft) wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om de porties die je opschept te halveren en gezonde snacks te pakken als je in de avond nog trek hebt. Om je stofwisseling te verhogen is de inname van voldoende eiwitten altijd een goede tip. Je kunt ze vinden in vis, kip, bonen, eieren en tofu.
Daarnaast is het nog steeds belangrijk om voldoende te blijven bewegen en gezond te blijven eten en te hydrateren door het drinken van water. Houd indien gewenst een dagboek bij van wat je eet en drinkt, om meer bewustzijn te creëren. Op deze manier motiveer je jezelf om gezondere keuzes te maken. Voldoende slaap is en blijft belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht. Slaaptekort kan de hormonen beïnvloeden die je eetlust reguleren en dat kan weer leiden tot overeten.
Afbeelding: Pexels – Andres Ayrton
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!