fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe vakantieproof is jouw relatie?

De zomerperiode is aangebroken en dat betekent voor veel gezinnen samen op vakantie gaan. Een heerlijke tijd om naar uit te zien: even vrij zijn en erop uit trekken. Toch staat de zomervakantie bij mediators en echtscheidingsadvocaten bekend als een trigger voor de echtscheidingsaanvraag bij terugkomst. September is in die branche een van de drukste maanden in het jaar.

Op vakantie geen escape

Bij het op reis gaan kunnen bepaalde patronen die je met elkaar hebt opgebouwd uitvergroot worden en daarmee bron worden van grote ergernis. Red je het thuis nog met de immer overbezorgde reactie van je partner doordat je daarna naar je werk of sport gaat, samen op vakantie kun je er niet meer omheen. Je wordt je meer bewust van dingen die tussen jullie niet lekker lopen of leiden tot ruzie of gedoe.

APK voor de relatie

Het bijzondere aan vakantie is dat we allemaal van tevoren denken aan de voorbereidingen op materieel vlak, maar niet op emotioneel of relationeel gebied. De auto krijgt een onderhoudsbeurt en verse olie, de verzekeringen worden gecheckt, we laten ons inenten om besmetting met nare ziekten te voorkomen. Maar er zijn maar weinig mensen die denken aan een APK-beurt voor hun relatie. Terwijl juist dat veel ellende kan voorkomen.

Begin niet als het te laat is

De meeste koppels gaan pas in relatietherapie als er al echt iets misgaat. Een van de partners is ongelukkig en denkt over vertrek, of er is al een derde in het spel en sprake van ontrouw. Op dat moment is het voor het stel en de relatietherapeut hard werken om samen uit het dal te komen. In veel gevallen is een van de twee emotioneel al zo ver uit de relatie gestapt dat de weg terug dan niet meer de wens is; en zonder energie van beide kanten is de relatie gedoemd te eindigen.

Inzicht in elkaars onderdelen

Hoe goed is het dan ook om met elkaar onder begeleiding van een relatiecoach- of therapeut in gesprek te gaan om te doorgronden welke dynamiek er tussen jullie speelt. Ieder heeft van huis uit een bepaalde set aan patronen en overtuigingen meegekregen die van invloed zijn op hoe je in een relatie staat. Verbazend mooi om te ontdekken hoe die set van jou past op de set van de ander. En dan heb ik het niet alleen over de positieve rooskleurige kanten. Juist ook de schaduwzijde en minder fijne kanten aan elkaar blijken veelbetekenend te zijn voor je eigen ontwikkeling en die van je relatie. Je hebt elkaar immers niet voor niets uitgekozen!

Relatie-toolkit

Als je zo met elkaar hebt verkend hoe jullie in verschillende fasen en situaties op elkaar reageren en wat er achter jullie gevoeligheden ligt, word je als stel meer weerbaar en veerkrachtig. Je gaat dan niet op pad met achterstallig onderhoud dat kan leiden tot pech onderweg. Je hebt een toolkit waar je beiden uit kunt putten. Samen ga je hoe dan ook een mooie reis tegemoet.

Hoe staat het met het onderhoud in jouw relatie? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in hun professionele leven en/of relaties. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Over de zoektocht op Ibiza naar het effect van de intieme band met haar moeder op haar eigen leven, relaties en seksualiteit, schreef Mayke samen met haar moeder Alice Altink ‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen’. Een waargebeurd avontuur dat zich laat lezen als een roman en dat de moeder-dochterrelatie beschrijft vanuit het perspectief van zowel de dochter als de moeder.

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook