Het wordt lekkerder weer, we kunnen weer vaak met blote benen naar buiten en dan vinden veel vrouwen het fijn om alvast een beetje gebruind te zijn. En begrijpelijk. Onze ‘gezonde Hollandse melkflessen’ krijgen immers maar weinig de kans om bij te bruinen. Veel vrouwen kiezen dan ook voor een paar bezoekjes aan de zonnestudio voordat ze in bikini of korte broek gaan.
Toch horen en lezen we al jaren dat de zonnebank niet goed voor ons is. Waarom blijven we er dan toch mee doorgaan? De kans is groot dat dit is omdat veel mensen niet weten waarom en in welke mate het slecht is. Radar beantwoordde 9 vragen over het gebruik van de zonnebank. Lees zeker even mee!
1. Is een zonnebank schadelijk voor de huid?
Ja. Zonnebanken zenden uv-stralen uit. Deze straling, of die nu van de zon of uit de panelen van een bruiningsapparaat komt, beschadigt de huid. Als uv-straling op je huid komt, gaat die in zelfbeschermingsmodus. Je huid maakt dan een pigment met de naam melanine aan. Dit is het pigment dat je huid dat ‘gezonde’ kleurtje geeft. Maar het bruine laagje is juist een teken dat de huid beschadigd is.
2. Kan de straling van een zonnebank huidkanker veroorzaken?
Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan naar zonnebankgebruik en huidkanker. Uit deze studies blijkt keer op keer dat er een verband is tussen zonnebankgebruik en melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Zonnebanken vergroten ook het risico op minder agressieve vormen van huidkanker.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zonnebanken in 2009 als ‘kankerverwekkend’ geclassificeerd. Hiermee bevinden de apparaten zich qua gezondheidsrisico in dezelfde categorie als sigaretten en asbest.
Wil je de rest van de vragen en antwoorden lezen? Dan verwijzen we je naar het artikel van Radar!
Wat doe jij?
Zelf ga ik al jaren niet meer onder de zonnebank. Mijn huid is licht, ik heb blond haar en blauwe ogen, krijg sproetjes in de zon en mijn opa heeft huidkanker gehad. Ik heb de ziekte van dichtbij gezien en weet dat ik er alles aan zal doen om hem te voorkomen. Dat houdt in: ik zit nooit zonder zonnebrand in de zon (ook niet in het voor- en najaar wanneer de zon nog niet zo krachtig is), ik ga nooit onder de zonnebank en wanneer ik dreig te verbranden trek ik kleding aan of ga helemaal uit de zon.
Lees ook: 5 zelfbruiners waarmee je bruin wordt zonder zon of zonnebank
Ga jij nog wel onder de zonnebank? En hoe vaak? Wist je dat het zo slecht was of had je geen idee? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel of Facebook. Vinden we gezellig 🙂