fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra en de kauwgomfabriek: hoe plant-based kauwgom BenBits wordt gemaakt

Plant-based kauwgom BenBits

“BenBits, dat is die kauwgom die wij vroeger aten. Maar dat bestaat nu toch niet meer?”, was de reactie van mijn zusje toen ik haar vertelde dat ik de kauwgomfabriek van BenBits zou gaan bezoeken. We delen regelmatig dingen uit onze jeugd met elkaar en de eerste suikervrije kauwgom van Nederland herinneren we ons allebei als iets bijzonders uit die tijd. Daarna verdween het merk een tijdje en nu is BenBits terug. En weer met een revolutionair product: een plant-based kauwgom. Hoe gaaf is dat? En helemaal tof dat ik bij de opening van de fabriek werd uitgenodigd om te zien hoe kauwgom wordt gemaakt. Niet alleen mocht ik zien hoe het wordt gemaakt, ook het proeven werd niet overgeslagen. Sandra en de kauwgomfabriek: ik vertel jullie hoe plant-based kauwgom van BenBits wordt gemaakt!

Plant-based kauwgom BenBits

Mocht je denken dat BenBits nu nog een suffig oud imago heeft, dan verlies je die gedachte onmiddellijk als je de heerlijk naar munt ruikende fabriek in Heerhugowaard binnenloopt. De 27-jarige directeur en mede aandeelhouder Milan Dontje vertelt dat er veel onderzoek is gedaan om een nieuwe generatie kauwgom te ontwikkelen: plastic vrij, duurzaam en uitsluitend van natuurlijke ingrediënten gemaakt. De gom komt van gombomen uit Mexico en via een langzaam proces wordt de gom gekneed. “Per week maken we hier nu zo’n 1.000 kilo kauwgom, dat is niet veel als je het met de grote merken vergelijkt”, aldus Alkmaarder Dontje, die de kauwgom maakt op de plek waar zijn vader in het verleden een chocoladefabriek had.

Plant-based kauwgom BenBits

De kleine schildpadjes van kauwgom rollen van de band

Schattige schildpadjes

Trots laat Dontje de machines zien die de kauwgom kneden en die vervolgens lange plakken gom (het lijkt een beetje op een lange mat) maken die over de lopende band gaan. De lange kauwgom plak gaat naar een soort stans machine die kleine kauwgompjes uit de plak drukt in de vorm van schattige kleine schildpadjes. Een mooie verwijzing naar het dier dat beschermd moet worden tegen het plastic in de oceaan. “BenBits heeft een plasticvrije verpakking van recyclebaar papier en steunt de Plastic Soup Foundation in haar doelstelling om plastics en microplastics in de natuur te verminderen”, vertelt Milan Dontje.

Masterclass door patissier Bart de Gans

Als je ooit zelf een kauwgom zou mogen maken, in welke smaak zou jij dat doen? Samen met patissier Bart de Gans maakten we onze eigen kauwgom. Ik kon kiezen uit de smaken matcha, gember of chocola en koos voor de laatste. De cacao voegden we aan de gom toe in de kneedmachine en niet veel later kwam er een bal gom uit. Even met de deegroller de plak uitrollen en daarna drukten we er met een vormpje mooie kauwgom bloemetjes met chocoladesmaak uit. Ik heb er een paar ingepakt om aan Mara te geven voor als ik weer op kantoor ben. En er natuurlijk al een paar geproefd. Heerlijk die choco-smaak en de bite was ontzettend goed! Toch denk ik dat ik de mint varianten lekkerder vind, omdat ik kauwgom ook associeer met het krijgen van een frissere adem.

Plant-based kauwgom BenBits

De spiksplinter nieuwe fabriek van BenBits

Heerlijke mint varianten

De BenBits die nu in de fabriek gemaakt wordt is er in twee smaken: Spearmint en Peppermint en ze worden verpakt in zakjes van 12 stuks. Mijn voorkeur gaat uit naar de Spearmint, Heb je zin om de kauwgom zelf te proeven dan kun je terecht bij Jumbo, Holland&Barret, SPAR en EcoMondo. En binnenkort ook bij Stach en Crisp. Voor meer informatie via www.benbits.com.

Plant-based kauwgom BenBits

Wanneer zou ik mogen proeven? Natuurlijk wilde ik dat eigenlijk als eerste aan Milan vragen -:)

Plant-based kauwgom BenBits proeven

Wat was dat een super leuke dag. Mijn zusje zie ik komend weekend weer en natuurlijk vertel ik haar hoe het in de fabriek was. Ik zal haar ook vertellen dat de BenBits van nu nog steeds suikervrij is, maar ook plant-based en plastic-vrij. Een goede keuze voor iedereen die op z’n gezondheid let en ook onze aarde een warm hart toedraagt.

Ik ben heel benieuwd wie de nieuwe plant-based kauwgom van BenBits al heeft geprobeerd. Deel je ervaring met ons bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

De foto’s in het artikel zijn gemaakt door Yvonne van Apeldoorn

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Charlotte -

Wat leuk de chocosmaak! Daar ben ik super benieuwd naar 🙂

Reageer ook