fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe overleeft je relatie in deze lock down?

In de overvolle supermarkt hoorde ik iemand het er al over hebben: als wij met zijn allen thuis moeten blijven, dan kunnen we de scheiding wel vast aanvragen! Net als de vakantietijd en kerstperiode zal dit een situatie zijn waarin we veel meer dan normaal en nu ook noodgedwongen op elkaars lip zitten. Doe daar nog een schepje stress en verveling bij, en het recept voor een relatiebreuk is klaar. Op LinkedIn zag ik schema’s langskomen als advies om met de kinderen een dagritme aan te houden, die me inspireerden om iets soortgelijks te doen voor het goed houden van de relatie. Of je nu wel of geen kinderen hebt.

Spreek je verwachtingen en wensen uit bij de dagstart

Nu de agenda niet meer bepaald wordt door werk buiten de deur, is het belangrijk om met elkaar afspraken te maken over de dagindeling. Wie doet wat wanneer? Spreek daarbij je wensen en verwachtingen uit naar de ander. Zorg ervoor dat je ook bewust tijd maakt voor jezelf en elkaar. Wissel verplichte activiteiten af met ontspanning. Onuitgesproken verwachtingen leiden later op de dag tot teleurstellingen en frustratie.

Blijf in beweging

Maak zolang het nog mag samen een ommetje, ga een rondje rennen of volg een fitness programma online – op YouTube zijn er meerdere verkrijgbaar. Wees creatief met welke spullen je daarbij kunt gebruiken. Ken je die reclame van die supermarkt van afgelopen zomer nog? Daar deed een aantrekkelijke man voor hoe je kon fitnessen met de boodschappen.

Houd virtueel contact met de buitenwereld

Als je gewend bent om veel mensen te zien of spreken naast je partner, blijf dat dan ook doen. Zoek je vrienden en collega’s op via de telefoon of Skype. Er zijn online groepjes aan het ontstaan die elkaar virtueel ontmoeten om te mediteren of te spreken over wat ze bezighoudt en wat ze samen kunnen doen om elkaar te helpen in deze bizarre tijd.

Zoek ieder positieve punten en verras elkaar daarmee

Naast alle berichtgeving in het nieuws die je in de ban kan houden, is het belangrijk om ook aandacht te blijven richten op positiviteit. Deel leuke filmpjes of weetjes met elkaar of geef jezelf en elkaar opdracht om bij het avondeten te delen wat je hebt gevonden aan leuk nieuws. Wat daarnaast verbindend kan werken, is als je samen bedenkt wat jullie in deze tijd kunnen doen om je kwaliteiten in te blijven zetten voor de rest van de wereld.

Op zoek naar je onderliggende behoefte

Als je je stoort aan elkaar of de ander, is het makkelijk om te gaan zitten vitten. In plaats van negatief te uiten wat je stoort, onderzoek bij jezelf welke behoefte eronder zit. Dus voel je je boos omdat je partner je op de huid zit, probeer dan te voelen en aan te geven dat je eigenlijk zelf meer ruimte nodig hebt. Of ben je angstig in deze tijd, beschuldig hem niet dat hij te onvoorzichtig doet, maar zeg dat je bang bent. We zijn veel meer geneigd te luisteren naar een ware behoefte of emotie dan een boze uiting of aanval.

Beloon jezelf en elkaar na een goede dag

In het voorbeeld van het kinderschema eindigt de dag met een optioneel latere bedtijd. Voor als kinderen zich goed aan het schema hebben gehouden. Je zou als partners daarvoor een variant voor jezelf of elkaar kunnen bedenken. Wat gun je jezelf en elkaar als beloning voor het goed doorlopen van de dag?

Liefde overwint
Deze lijst is absoluut niet uitputtend, maar meer bedoeld als aanzet om bewust te blijven investeren in elkaar en de relatie om zo goed mogelijk door deze crisis heen te komen. Heb jij nog andere ideeën? Vul vooral aan en deel met elkaar! En kom je er even niet uit, schroom dan niet een relatietherapeut of – coach in te schakelen. De meesten bieden in deze tijd gewoon online hulp. Sterkte allemaal en vertrouw erop dat uiteindelijk de liefde overwint.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in hun professionele leven en/of relaties. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij  de roman Los geschreven. In ‘Los’ lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Over de zoektocht op Ibiza naar het effect van de intieme band met haar moeder op haar eigen leven, relaties en seksualiteit, schreef Mayke samen met haar moeder Alice Altink ‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen . Een waargebeurd avontuur dat zich laat lezen als een roman en dat de moeder-dochterrelatie beschrijft vanuit het perspectief van zowel de dochter als de moeder. ‘Ins & Outs van het Moeder-Dochtergesprekverscheen aansluitend met theoretische achtergronden, oefeningen en tips voor andere moeders en dochters die hun relatie willen verrijken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook