fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe opnieuw met je huidige partner daten je relatie kan redden

We hebben er allemaal beelden bij: de begintijd met je geliefde. Je ging samen uit, voerde uitvoerige gesprekken bij een etentje, vree nachten lang. Met volle aandacht en begeerte verkende je elkaar. De tijd leek dan even niet te bestaan. Met en van elkaar genieten was een doel op zich. En hoe is het nu met jullie intimiteit en seksleven?

Druk en moe
In veel relaties is het helaas zo dat die in de loop der jaren minder worden. Je leidt samen een druk leven. Als je naar bed gaat, ben je moe en wil je gewoon snel slapen. Je neemt niet altijd meer echt de tijd voor elkaar. Het verlangen naar die speciale aandacht of fysieke behoefte is bij de een waakvlammetje, terwijl het bij de ander volop brandt. Het risico is aanwezig dat je langs elkaar heen gaat leven of het zelfs buiten de deur gaat zoeken.

Kwetsbaar
Om hierover met je partner te praten kan spannend zijn en kwetsbaar voelen. Het komt heel dichtbij. Een wens kan al snel als claim worden geuit of ervaren, en een opmerking over hoe en wat je wilt in bed als te gevoelige kritiek. Toch komt het thema seksualiteit en intimiteit vrijwel altijd aan bod bij relatiebegeleiding.

Wakker gekust
Stacey voelde zich al een tijd lang niet gezien door haar man Kevin. Hij was zo druk met werken en zij met de kinderen en het huis. Als ze hem benaderde om een potje te vrijen, gaf hij haar een kus en duwde haar van zich weg. Ze voelde zich dan zo afgewezen, dat ze het na een tijdje niet eens meer probeerde. Toen ze bij een feestje aandacht kreeg van Tom, had ze zich bij het weggaan door hem laten kussen. Hoewel Tom in was voor meer, ging ze daar niet op in. Voor haar maakte de kus wel veel wakker. Het verlangen om begeerd te worden, en het gemis van de aandacht die ze eigenlijk van Kevin wilde. Ze miste hem zo.

Een klus erbij
Kevin voelde veel verantwoordelijkheid voor zijn werk en het onderhouden van zijn gezin. Het slokte hem op. Dat Stacey dan ook nog aandacht van hem wilde, voelde voor hem als nog een klus erbij, terwijl hij juist thuis even niets wilde doen. Laat me met rust!, bedoelde hij als hij haar zachtjes van zich af duwde. Hij schrok toen hij hoorde van de kus. Ook hij miste hoe het vroeger tussen hen was, maar was van dat gevoel afgesloten omdat hij er simpelweg geen ruimte voor had.

Verwen-uitje
In de gesprekken kijken we hoe Stacey en Kevin meer ruimte voor elkaar en elkaar verlangens kunnen creëren. Een van de opdrachten die ik ze mee geef is voor elkaar een verwen-uitje regelen. Luisterend naar elkaars verlangen, geven ze elkaar zo om de beurt de ultieme date. Voor Stacey is dat meer aandacht voor hun fysieke intimiteit, voor Kevin een avondje even niets hoeven. Bij het horen van de opdracht zie ik in hun reacties hoe ze al meteen inspiratie krijgen. De energie richt zich weer meer op de relatie in plaats van op de frustratie. Zo kun je ook na jaren opnieuw en op een andere verdiepende laag elkaar gaan verkennen. Als je vanuit je eigen kwetsbaarheid jezelf zo kunt openen en laten aanraken, voelt het soms weer net als toen.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook