fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe ons rookgedrag de afgelopen jaren is veranderd

Wat staat er bij jullie tijdens verjaardagen altijd op tafel? Bij ons zijn de tafels over het algemeen gevuld met mooie wijnen, kleurrijke taarten en heel veel lekkere hapjes. Laatst bladerde ik door een oud fotoboek van mijn moeder. Ik zag foto’s van verjaardagen bij hun thuis. Ook daar zag ik taart en lekkere hapjes, maar er stond nog een andere ‘lekkernij’ klaar voor het feestgezelschap: een glaasje sigaretten. Tegenwoordig is zoiets ondenkbaar. Roken is ongezond en veel mensen beginnen er niet aan,  stoppen ermee of switchen naar een e-sigaret. Ons rookgedrag is de afgelopen jaren intens veranderd. Lees mee hoe!

Intrede sigaret

Het roken van tabak gebeurt in Europa relatief kort. Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, kwam hij in aanraking met de inheemse bevolking. De oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten gaven hem gedroogde tabaksbladeren, welke hij in 1518 mee terugnam naar Europa. In eerste instantie werd het tabak vooral gebruikt als geneesmiddel en aan het einde van de zestiende eeuw werd het steeds meer een genotsproduct. Het pruimen, snuiven en roken van pijpen werd een populaire bezigheid. Aan het einde van de negentiende eeuw, na de Krimoorlog, deed de sigaret zijn intrede.

Verband roken en longkanker

Na de eerste wereldoorlog werd roken een gewoonte die door alle lagen van de bevolking normaal werd. Maar liefst zestig procent van de volwassenen rookte en het werd zelfs aangeraden door artsen en tandartsen. Pas in de jaren ’50 wordt er steeds meer bekend over de risico’s van roken en werd er door Sir Richard Doll het verband tussen roken en longkanker aangetoond. Ondanks de informatie en campagnes werd er flink doorgerookt.

Verboden te roken

In de jaren zeventig begint de publieke opinie met betrekking tot roken langzaam te veranderen. Het wordt verplicht om gebruikers in te lichten over de risico’s, het maken van reclame voor tabaksproducten wordt verboden. In de jaren negentig wordt het daarnaast ook verboden om te roken in het openbaar vervoer en vliegtuigen. Roken op de werkplek is sinds 2008 niet meer toegestaan en ook steeds meer scholen verbieden roken op en rond de school.

Nooit mee beginnen

Mijn dochters zijn momenteel net twee en bijna vier. Ze hebben in hun leven vast mensen zien roken, maar ze komen er in hun dagelijks leven nauwelijks meer mee in aanraking. Op hun crèche wordt niet gerookt, in speeltuinen zien ze het niet, bij ons thuis gebeurt het niet en ook onze vrienden en familieleden roken niet in hun bijzijn. Ik hoop echt van harte dat zij hun genot, ontspanning en plezier uit andere dingen gaan halen. Roken is erg ongezond en verslavend en ik hoop dat zij er nooit mee zullen beginnen.

Reageer ook