fb

Hoe lang gaat een LED lamp mee?

Of ik een doos lampen wil hebben, vraagt mijn moeder. Verbaasd kijk ik haar aan. Gloeilampen? Maar die waren toch verboden ofzo? Nou ja misschien niet verboden, maar echt milieuvriendelijk zijn ze zeker niet. Onzin vindt mijn moeder. Wat is dan het verschil tussen een LED- en gloeilamp? Nou? Eh, weet ik eigenlijk ook niet maar beloof haar het tot op de bodem uit te zoeken.

Als ik aan LED-verlichting denk, denk ik aan ongezellig hard wit licht. Dat de lampjes boven de keukentafel een warm licht geven en daar geen gloeilamp maar een LED lamp in zit, wist ik helemaal niet. Zo zie je maar, soms is niets wat het lijkt. Waarom iedereen voor LED verlichting zou moeten kiezen, heb ik op een rijtje gezet.

1. Je bespaart veel!

Met een LED lamp bespaar je niet alleen geld, maar het is ook duurzaam, energiezuinig en vriendelijk voor het milieu. Gemiddeld bespaar je zeven euro ten opzichte van een gloeilamp of een halogeenlamp. Als je je bedenkt dat een gemiddeld gezin meer dan veertig lampen in huis hebt, dan bespaar je een kleine driehonderd euro. Een LED lamp gaat ongeveer 50.000 uur mee. Dat is zo’n 35.000 uur meer dan andere verlichting!

2. Het is sfeervol licht

Zoals ik zei: als ik aan LED verlichting dacht, zag ik dat harde witte licht voor me. Dat is niet zo. LED kun in verschillende kleurtemperaturen krijgen. De warmte van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin en hoe lager het aantal Kelvin hoe warmer het licht is. Zo krijg je door 2200 Kelvin sfeervol, warm licht. Als je het iets minder warm wil, kies je voor 2700 Kelvin. Heb je gewoon goed licht nodig om de krant te lezen of om te werken? Dan is 3000 Kelvin de oplossing.

3. LED lampen worden niet warm

Wel eens brandende gloeilamp vervangen? Dan weet je hoe heet die peertjes kunnen worden en hoe makkelijk het is om je handen te verbranden. Dat geldt voor halogeenlampen ook. Bovendien ontstaat er regelmatig brand in huis omdat de lampen zo heet worden dat ze vlam vatten. Bij LED verlichting heb je dit niet; de lampen worden alleen bij de fitting warm, maar verder niet. Wel zo veilig.

4. Het is gewoon heel duurzaam

LED lampen zorgen voor een vollere portemonnee en zijn ook nog eens enorm energiezuinig. Dat betekent dat je je huis er sfeervol en functioneel mee kan verlichten. Ook voor de tuin of je terras is het een prima idee de gloeilampen te vervangen voor duurzame LED verlichting.

5. Minder schadelijk voor milieu

Gloei- en hallogeenlampen bevatten giftige stoffen als kwik en dat is uiteraard niet goed voor het milieu. LED lampen bevatten veel minder schadelijke stoffen. Het is niet voor niets dat je een kapotte spaarlamp moet inleveren bij de chemokar en deze niet zomaar kunt weggooien bij het afval.

Genoeg redenen om voor LED verlichting te kiezen dus. Ik ben om, zeker nu ik weet dat het licht net zo sfeervol is dat van gloeilampen en dat het veel beter voor het milieu is.

Reageer ook