fb

Hoe kun je zelf je pensioenleeftijd berekenen?

Voor veel mensen is de pensioenleeftijd iets dat nog ver weg lijkt, maar het is belangrijk om op tijd te beginnen met het plannen van je pensioen. Het is immers een belangrijke periode van je leven waarin je wilt genieten van de vruchten van je harde werk. Maar hoe kun je nou eigenlijk jouw pensioenleeftijd berekenen?

Wat is pensioenleeftijd?

De pensioenleeftijd is de leeftijd waarop je met pensioen kunt gaan en een uitkering uit je pensioenregeling kunt ontvangen. Deze leeftijd is voor vrouwen sinds 2018 gelijkgesteld aan die van mannen en wordt geleidelijk aan verhoogd naar 67 jaar in 2024.

Hoe kun je je pensioenleeftijd berekenen?

Wil je je pensioenleeftijd berekenen dan moet je rekening houden met verschillende factoren. Zo wordt je pensioenleeftijd bepaald door de regeling waarbij je aangesloten bent, je geboortedatum en het aantal dienstjaren dat je hebt opgebouwd.

De meeste pensioenfondsen bieden op hun website een pensioenleeftijdtool aan waarmee je eenvoudig jouw pensioenleeftijd kunt berekenen. Als je niet zeker weet welke regeling voor jou van toepassing is, kun je dit navragen bij je werkgever of pensioenuitvoerder.

Verzamel je pensioengegevens

Om te berekenen wanneer je met pensioen kunt gaan, is het belangrijk om te weten hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. Verzamel daarom al je pensioengegevens, zoals je jaarlijkse pensioenoverzicht(en) en eventuele pensioenpolissen. Hierin staat hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerders.

Maak gebruik van een pensioenchecker

Er zijn verschillende online tools beschikbaar voor pensioenleeftijd berekenen, zoals de pensioenchecker van Mijnpensioenoverzicht.nl. Deze tool geeft een schatting van de pensioenleeftijd op basis van je opgebouwde pensioen en de AOW-leeftijd.

Om gebruik te maken van de pensioenchecker, log je in op Mijnpensioenoverzicht.nl met je DigiD. Vervolgens zie je een overzicht van al je opgebouwde pensioenen.

Houd rekening met persoonlijke omstandigheden

Het is belangrijk om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden bij het berekenen van je pensioenleeftijd. Heb je bijvoorbeeld te maken gehad met langdurige ziekte of werkloosheid, dan kan dit invloed hebben op je pensioenopbouw. Ook als je in het verleden hebt gewerkt als zelfstandige, is het goed om te kijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd.

Maak een financieel plan

Nu je een idee hebt van je pensioenleeftijd en het bedrag dat je kunt verwachten, is het tijd om een financieel plan te maken voor je pensioen. Hierin kun je bijvoorbeeld berekenen hoeveel geld je nodig hebt om van te leven en of je voldoende pensioen hebt opgebouwd om dit te kunnen bekostigen.

Het is verstandig om een financieel adviseur te raadplegen bij het maken van een financieel plan voor je pensioen. Deze kan je helpen om de juiste keuzes te maken en te bepalen welke aanvullende maatregelen je eventueel kunt nemen om je pensioeninkomen te verhogen.

Krijg een realistisch beeld van je toekomst

Je pensioenleeftijd berekenen is belangrijk om een realistisch beeld te krijgen van je financiële toekomst. Door je pensioengegevens te verzamelen en gebruik te maken van een pensioenchecker, kun je een schatting maken van de leeftijd waarop je met pensioen kunt gaan en het bedrag dat je kunt verwachten. Het is echter ook belangrijk om rekening te houden met persoonlijke omstandigheden en een financieel plan te maken voor je pensioen. Door op tijd te beginnen met het plannen van je pensioen, kun je ervoor zorgen dat je later kunt genieten van een zorgeloze oude dag. En wie wil dat nou niet?

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Ivan Samkov via Pexels

Reageer ook