fb
Damespraatjes Damespraatjes

Handige tips om je oude auto te verkopen

Dit jaar is het precies 10 jaar geleden dat ik mijn zwarte Saab kocht. Hij was net niet helemaal nieuw en er stond zo’n 10.000 kilometer op de teller. Maar man oh man, wat was ik blij met die auto! Toch is nu de tijd aangebroken voor iets anders.

Mijn vader was autohandelaar en als er vroeger een auto gekocht of verkocht moest worden, dan schakelden we hem altijd in. Helaas is hij op veel te jonge leeftijd overleden en nu ik binnenkort mijn Saab ga verkopen moet ik zelf actie ondernemen. Mijn vader liet mij wel een aantal belangrijke lessen na. Hier de 5 belangrijkste zaken om over na te denken als je je auto verkoopt.

1. Kies een verkoopkanaal. Ga je naar een garage en vraag je of ze je auto willen kopen, dan kun je er vanuit gaan dat je er niet veel voor krijgt. Zij zullen je auto doorverkopen aan andere handelaren of aan particulieren en zij moeten daar natuurlijk ook aan verdienen. Als je een nieuwe auto koopt en je oude auto inruilt, dan krijg je vaak wel wat meer (maar weer niet als je een flinke korting op je nieuwe auto krijgt). Als je zelf je auto aan een particulier verkoopt is de kans op een mooi bedrag het grootst. Ook kun je je auto op een site als Ikwilvanmijnautoaf gratis plaatsen. Je krijgt na het invoeren van je gegevens een bod uitgebracht. Dit is zeker een goede tip als je snel van je auto af wilt.

2. Bepaal wat je voor je auto wilt hebben. Er zijn heel veel sites waarop je een berekening kunt laten maken. Dit is altijd slechts een indicatie. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe je je auto hebt verzorgd, of hij schade heeft of heeft gehad, hoe hij motorisch is, etc. Zoals hierboven al even beschreven zal een particulier er meer voor geven dan een garage. Houd hier ook rekening mee. Ook zal er altijd onderhandeld worden over de prijs, dus bouw wat onderhandelingsruimte in in je prijs.

3. Bezichtigingen en proefritjes. De één vindt dit deel van het verkoopproces super leuk, terwijl de ander er een enorme hekel aan heeft. Zorg dat je auto er tiptop uitziet op de dag van de bezichtiging, maar wees wel eerlijk over eventuele gebreken. Geef de potentiële koper ook de tijd om de auto goed te bekijken, onder de motorkap te kijken en om een proefrit te maken. Laat de koper wel een proefritverklaring invullen.

4. Koopovereenkomst afsluiten. Op zich is een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst, maar om misverstanden te voorkomen kan het fijn zijn om wel een schriftelijke verklaring op te stellen. Daarin kun je zaken opnemen als de prijs, het merk en het kenteken van de auto en tussen wie en wie de koop is gesloten. Ook belangrijk is de datum van overdracht.

5. Overdracht van de auto. Zodra de auto is verkocht moet die op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Dit kun je bij het postkantoor laten doen. Het handigst is om zelf even mee te gaan, zodat je zeker weet dat het ook is gebeurd, met name vanwege de verzekering, de wegenbelasting en eventuele boetes.

We zijn heel benieuwd wat je van deze tips vindt. Laat je het ons weten?

 

 

Reageer ook