fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe komt het dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen?

“Waarom is het raam dicht?!” Vol verontwaardiging staat Ward gisteravond in de slaapkamer. “Het is hier bloedheet” zegt hij terwijl hij het raam wagenwijd opengooit. “Doe dicht! Ik heb het ijskoud!” schreeuw ik van onder de dekens. Maar Ward doet hem niet dicht, hij heeft het immers hartstikke warm. Na een pittige discussie bereiken we een compromis: het raam mag dicht maar de verwarming blijft uit.

Vrouwen eerder koud

Eind goed, al goed zou je denken. Maar halverwege de nacht word ik bibberend van de kou wakker. Ik stap uit bed, trek een lange broek, trui en skisokken aan. Als Ward ’s ochtends wakker wordt, weet hij niet wat hij ziet. “Wat heb jij nou aan? Het raam was de hele nacht dicht; het lijkt hier wel een oven.” Tja… Ward en ik ervaren de temperatuur in huis duidelijk anders. En wij zijn niet het enige stel waarbij dit zo is: vrouwen hebben het eerder koud dan mannen.

Minder vetvrije massa

Hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt vertelt aan nu.nl waarom vrouwen het eerder koud hebben dan mannen. “Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze hebben in feite een minder grote kachel in hun lichaam. Dat komt doordat vrouwen relatief minder vetvrije massa hebben dan mannen. Ze hebben minder spieren en meer vetweefsel.”

“Heeft het lichaam moeite met het op peil houden van de temperatuur, dan zullen als eerste de bloedvaten in je armen, voeten, handen en benen iets vernauwen, Daarna worden je handen en voeten koud, en dat heeft effect op je comfort. Je voelt je niet prettig” aldus Lichtenbelt.

Oplossing

Hoe je daar mee om kunt gaan? Dat is nog knap lastig, schrijft nu.nl: “Meer aandacht voor verschillen en voorkeuren lijkt de oplossing. Maar of de discussie op de werkvloer (of thuis) daarmee stopt is nog maar de vraag. Want feit blijft dat vrouwen het sneller koud hebben. En daaraan is, behalve het regulieren van de temperatuur in gebouwen en het dragen van bijvoorbeeld meer of warmere kleding, weinig aan te doen.”

Het volledige interview met Lichtenbelt lees je op nu.nl.

Hoe gaan jullie hiermee om?

Hoe gaan jullie thuis om met verschillen in temperatuurvoorkeuren? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook