fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kom je weg met een leugen?

Liegen om ergens onderuit te komen, je beter voor te doen dan je bent of om een ongemakkelijke situatie te voorkomen: we doen het allemaal weleens. En hoewel liegen maatschappelijk eigenlijk niet geaccepteerd is, doet eigenlijk iedereen het in meer of mindere mate. De één houdt het bij een klein leugentje om bestwil, de ander weet door grote leugens de hele wereld naar zijn hand te zetten. Maar wat als er wordt ontdekt dat je hebt gelogen? Dan heb je de poppen aan het dansen. Voorkomen dat mensen doorhebben dat je liegt is niet altijd makkelijk. Wij geven je een aantal tips waarmee je weg kunt komen met een leugen!

Oogcontact

Er wordt ten onrechte vaak gedacht dat mensen die liegen oogcontact proberen te vermijden. In werkelijkheid is het andersom: mensen die liegen maken vaak juist overdreven veel oogcontact, omdat ze zo oprechter over hopen te komen. Let er tijdens het voeren van een eerlijk gesprek eens op hoeveel oogcontact je dan maakt (of laat je filmen). Door van jezelf te weten wat voor jou een normale hoeveelheid oogcontact is, kan je hier tijdens het vertellen van een leugen rekening mee houden.

Houd je lichaam rustig

Tijdens het vertellen van een leugen, is het belangrijk dat je rust uitstraalt en geen opvallend of afwijkend gedrag vertoont. Veel mensen die liegen bewegen meer of anders met hun benen, lichaam en armen. Het vertellen van een leugen gaat dus ook makkelijk wanneer je in een ontspannen houding op een stoel zit. Weet je dat je veel met je benen wiebelt wanneer jij aan het liegen bent? Ga dan aan een tafel zitten, zodat je benen niet zichtbaar zijn.

Niet te uitgebreid

Hoe minder je zegt, des te minder fouten kan je maken. Houd je verhaal klein, beknopt en blijf het liefste zo dicht mogelijk bij de waarheid. Zo wordt liegen makkelijker en houd je overzicht over hetgeen wat je hebt verteld.

Telefonisch of per mail

Liegen is een stuk makkelijker wanneer je iemand niet in de ogen hoeft aan te kijken. Liegen per mail, telefoon of WhatsApp is dan ook een stuk eenvoudiger. Ook prettig: je kunt achteraf teruglezen wat je precies hebt gezegd. Leugens komen achteraf regelmatig uit doordat de leugenaars onregelmatigheden in hun verhaal vertonen. Door het schriftelijk te doen, kan je bijhouden waar je allemaal over hebt gelogen en naar wie.

Eerlijk zijn

Liegen doen we in heel veel gevallen om een ander niet te kwetsen en/of om er zelf niet slechter van te worden. Bijvoorbeeld: je hebt een afspraak met een vriendin in een week waarin je het al heel erg druk hebt. Het wordt je eigenlijk allemaal wat te veel en je zegt de afspraak af omdat ‘je kind ziek is’. Op deze manier doe je eigenlijk alsof er een situatie van onmacht is ontstaan (ziek kind), waardoor je de afspraak moet verzetten. Een alternatief is om gewoon eerlijk te zijn. Leg aan jouw vriendin uit dat het allemaal wat veel is en stel voor de afspraak te verplaatsen. In veel situaties is een open en eerlijke communicatie prettiger en eigenlijk ook effectiever dan een leugen. Als iedereen eerlijker zou zijn, zou er veel meer bespreekbaar zijn. Zo worden problemen pas écht opgelost!

Kom jij makkelijk weg met een leugen? En waar lieg je dan vooral over? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook