fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kies je de juiste houten tafel voor jouw eetkamer?

De keuken is het hart van ons huis. Ik kan daar een enorm dromerig en bijzonder verhaal omheen bedenken, maar wij zijn nou eenmaal gek op eten. Lekker eten. Doordeweeks kook ik elke dag zo uitgebreid als mogelijk is. De ene dag heb ik twintig minuten, maar ik heb ook dagen dat ik ruim 2 uur in de keuken sta. Ik hoor je denken: heb je daar tijd voor dan? Daar maak ik tijd voor én ik zie het als mijn ontspanning. 

In het weekend pakken we graag nog wat grootser uit. Dan gaan we ’s ochtends al naar de markt om verse producten te kopen. Dit weekend maken we een mooi diner volledig op de barbecue. We hebben bijzondere stukken besteld bij de slager en de vishandel en halen ook die zaterdagochtend op. Rond lunchtijd duiken we de keuken in om alles voor te bereiden en om 16:00 uur staan de gasten voor de deur. Zo’n diner opeten doe je natuurlijk niet alleen!

Het bereiden van het diner doen we grotendeels op onze GreenEgg. Helaas is het nog niet zulk mooi weer dat we het ook buiten kunnen opeten en dat doen we dan ook aan onze houten eettafel. Hier kunnen we met 8 man aan dineren en dat doen we dan ook regelmatig. We zijn heel lang op zoek geweest naar een mooie tafel en hebben er uiteindelijk een laten maken die aan al onze wensen voldoet. Tot nu toe elke dag plezier aan!

Waar moet je op letten?

Regelmatig krijgen we de vraag waar onze tafel vandaan komt en hoe we hem hebben uitgekozen. We hebben hem gekocht bij een meubelmaker bij ons uit de wijk. Hij heeft ons een paar hele goede adviezen gegeven voor het kiezen van eettafels. Deze deel ik natuurlijk graag met jullie!

1. “Meet de kamer heel precies op en leg op de gewenste plek van de eettafel een stuk papier ter grootte van de gewenste tafel. Zo kan je zien hoeveel ruimte hij daadwerkelijk inneemt en of je er ook nog stoelen om kwijt kunt. Vertrouw nooit op de plattegronden van Funda toen je het huis kocht of huurde, deze kloppen vaak niet helemaal. Het zal niet de eerste keer zijn dat we zien dat iemand een tafel koopt die op de tekening paste, maar in het echt niet.”

2. “Een robuste, eikenhouten tafel is nou eenmaal duurder dan een gelakte duplextafel. Daar staat tegenover dat een goede tafel jarenlange meegaat. Sterker nog: de kans is groot dat hij jou en je kinderen overleefd. Een houten tafel kan een stootje hebben en gaat er in de loop der jaren alleen maar mooier uitzien.”

3. “De standaard hoogte van een tafel in 76 centimeter. Voor de meeste mensen is dit prima, maar zijn jij en je partner bovengemiddeld lang of kort of hebben jullie een afwijkende stoelhoogte, dan is het slim om hier de hoogte van de tafel op aan te passen. Dit varieert meestal tussen de 74 en 78 centimeter.”

4. “Momenteel zijn houten tafels met robuuste poten helemaal in. Hoewel het een prachtige trend is, moet je jezelf wel afvragen: vind ik dit alleen mooi omdat het nu hip is of is dit een tafel waar ik ook over tien jaar nog graag aan zit?” Als je het vooral leuk vindt omdat het hip is, dan kan je beter voor een goedkoper model gaan.”

Zou jij zo’n tafel willen?

Zou jij ook wel zo’n mooie houten tafel willen? Laat je dan eerst eens lekker inspireren. Bezoek woonwinkels, meubelmakers en struin het internet af. Wat ik een mooie webwinkel met houten eettafels vind, is Tabledusud. Dit is niet waar wij onze tafel hebben gekocht, maar ze hebben echt hele mooie dingen waar je ook zelf de afmetingen, de houtsoort, lak en poten kunt kiezen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook