fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kan je winderigheid voorkomen?

Buikpijn, een opgeblazen gevoel en de hele tijd windjes laten. Bijna iedereen heeft hier soms last van! Hoewel het over het algemeen geen kwaad kan, maar het is zeker niet prettig. Vooral niet als je op een plek bent waar je eigenlijk geen scheten kan laten, zoals tijdens een vergadering of yogales. Gelukkig zijn er een aantal manieren om winderigheid te voorkomen. Hier een paar tips!

Kauw elke hap zorgvuldig

Wanneer je grote happen neemt, slik je ook veel lucht in. De lucht komt dan terecht in je lichaam en kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. De lucht wil er dan ook graag weer uit en dit gebeurt in de vorm van boeren of winden. Kauw dus elke hap rustig en slik niet te veel lucht in.

Vermijd koolzuurhoudende dranken

Een koud glas cola of een flesje fanta is heerlijk! Maar, het brengt ook wat nadelen met zich mee. Naast het feit dat frisdrank sowieso niet gezond is, zorgt het voor voor winderigheid en boeren. Het koolzuur wat in de frisdrank zit moet uit je lichaam en dit gebeurt dan via de anus of de mond. Let op: niet alleen frisdrank bevat koolzuur, ook bruisend water en bijvoorbeeld bier hebben deze eigenschap. 

Drink rustig

Net als dat je rustig moet eten, moet je ook rustig drinken of winden en boeren te voorkomen. Ook bij snel drinken slik je veel lucht in en dat moet ook in dit geval je lichaam weer verlaten. 

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Naast rustig eten, is er op het gebied van voeding nog een belangrijke factor die meespeelt bij het lastkrijgen van winderigheid: wat je eet. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je hier meer last van krijgt. Wij schreven een artikel met voedingsmiddelen waarvan je scheten gaat laten.

Werkt dit niet om je winderigheid te voorkomen? Dan kan er iets anders aan de hand zijn! Neem contact op met je huisarts om dit probleem te bespreken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook