fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kan je sporten zonder te zweten?

Maar liefst 60% van de vrouwen schaamt zich als ze transpireert. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee als het maar niet stinkt. Voor sommige mensen is zweten schadelijk omdat ze een huidziekte hebben, waarbij zweten slecht voor de huid kan zijn. Voor deze vrouwen en voor de vrouwen die een hekel aan zweet hebben, hebben we een aantal manieren op een rij gezet om te sporten zonder te zweten.

Zweten is een manier om je warmtehuishouding te regelen

Als je aan het sporten bent trekken je spieren zich samen om te bewegen. Daardoor raken ze lekker opgewarmd. Veel van je energie gaat verloren aan de warmteproductie, maar liefst 75%. Om af te koelen, voert je lichaam vocht af via de poriën in je huid. Door zweten raak je de warmte weer kwijt.  Het is dus een manier van het lichaam om de warmtehuishouding te regelen.

Manieren om niet te zweten tijdens het sporten

1. Zwemmen. De temperatuur van het water ligt meestal veel lager dan je lichaamstemperatuur. Je zweet minder snel als je zwemt en het zweet dat je wel produceert blijft niet op je huid zitten.

2. Wandelen. Kleed je niet te warm aan. Is het buiten koud? Ga dan voor laagjes en kies kleding van katoen. Hou het lekker ontspannen en ga niet voor een te hoge intensiteit.

3. Gewichtjes. Neem niet te veel kilo’s bij je workouts. Hou het licht. Denk er aan dat het vooral belangrijk is dat je beweegt.

4. Fit20. Een methode om 20 minuten per week te trainen, waarbij je je gewone kleren aan kunt houden. Bij Fit20 train je heel langzaam met een dubbel gewicht. Je gebruikt al je energie om je prestatie te leveren en niet om je temperatuur omlaag te brengen door te transpireren. De temperatuur van de ruimte waar je in traint is 17° C. Hierdoor en de manier van trainen ga je niet transpireren.

Hoe train jij zonder te zweten?

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met sporten en zweten. We zouden het heel leuk vinden als je dit met ons deelt. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook