fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kan ik aambeien voorkomen?

Het hebben van aambeien wordt door veel vrouwen als een erg gênant en pijnlijk probleem gezien. Aambeien zijn zwellingen in de endeldarm, vlak boven de anus. Ze kunnen veel pijn doen en ook erg jeuken. Heel vervelend! Maar met aambeien naar de dokter gaan, dat stellen veel vrouwen ontzettend lang uit. Ze vinden het gênant en praten er liever niet over. Wanneer de pijn en/of jeuk ondraaglijk is, zoeken ze pas hulp. Ook weten veel vrouwen niet hoe je aambeien kunt voorkomen, iets wat nog veel fijner is dan genezen! Hier 4 tips om aambeien te helpen voorkomen:

1. Eet gevarieerd, gezond en vezelrijk

Aambeien kunnen ontstaan wanneer er teveel druk op de anus is, bijvoorbeeld door te hard persen bij een w.c. bezoekje. Door gezond en vezelrijk te eten, blijft de ontlasting gezond en vochtig en hoef je niet zo hard te persen wanneer je naar de w.c. moet. Dit ontlast de anus en verkleint dus zo de kans op aambeien.

2. Drink voldoende water

Net als gezond en vezelrijk eten, is het ook belangrijk om genoeg water te drinken. De vezels in je eten kunnen dit water opnemen en dit is weer goed voor de soepelheid en vochtigheid van je ontlasting. Drink daarom 1,5 tot 2 liter water per dag.

3. Stel een w.c. bezoek niet (te lang) uit

Wanneer je naar de w.c. moet, moet je dit niet te lang uitstellen. Naast het feit dat je last van buikpijn kan krijgen, zorgt het inhouden van je ontlasting er ook voor dat het vocht eruit onttrokken wordt. Hierdoor moet je uiteindelijk dus weer hard persen, wat de druk op de anus weer vergroot. Moet je poepen? Ga meteen!

4. Beweeg voldoende

Overgewicht kan de kans op aambeien vergroten. Dit komt doordat mensen met overgewicht vaker last hebben van verstoppingen en een grotere druk op de anus. Beweeg dus voldoende om een gezond gewicht te behouden of te krijgen. Ook is voldoende beweging goed voor het op gang houden van je stoelgang en het verkleinen van de druk op de anus.

Wil je meer informatie over aambeien? Lees er op de website van de Maag Lever Darmstichting meer over!

Lees ook: 5 tips voor mensen die niet op openbare toiletten durven te poepen

poepen-760x440

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Martine -

Goede tips! Nog een aanvulling: gebruik een toiletkruk. Dit maakt echt veel verschil, je hoeft niet meer te persen. Wat een opluchting. Niks slikken of smeren, maar gewoon de natuur zijn werk laten doen: hurken!

Je bestelt je eigen kruk hier: http://www.hurken.nl.

Martine -

Goede tips! Nog een aanvulling: gebruik een toiletkruk. Dit maakt echt veel verschil, je hoeft niet meer te persen. Wat een opluchting. Niks slikken of smeren, maar gewoon de natuur zijn werk laten doen: hurken!

Reageer ook