fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe houd je jouw seksspeeltjes hygiënisch?

speeltjes schoonhouden

Toen ik laatst bij vriendin Anja aanbelde, deed ze deur open met opgestroopte mouwen en natte handen. “Kom erin, ik ben even bezig.” Ik liep achter haar aan de keuken in. Op het aanrecht lagen kleurrijke vibrators. “Wat ben je aan het doen?” vroeg ik verbaast. “Mijn vriendjes even badderen,” grijnsde Anja.

Ja, eigenlijk natuurlijk hartstikke logisch dat je seksspeeltjes na gebruik schoonmaakt. Maar net als post openmaken en de afwas, blijkt dat dit niet de meest gewilde klusjes zijn maar wel noodzakelijk. Steeds meer vrouwen maken gebruik van dildo’s, vibrators, buttplugs of andere speeltjes. Niet alleen voor soloseks, maar ook als aanvulling op seks met hun partner. Raar wordt daarvan niet meer opgekeken en geheimzinnig wordt er al helemaal niet overgedaan.

Schoonmaken en opruimen hoort ook bij spelen, dus wees zuinig op je speeltjes. Er goed voor zorgen betekent op de juiste manier reinigen. Waarom? En hoe? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

Onder de kraan

Als je een seksspeeltje hebt gekocht, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Dat krijg je door er goed voor te zorgen en op de juiste manier reinigen is het belangrijkste. Is je dildo gemaakt van hard plastic, metaal, siliconen of glas dan kun het zonder pardon onder de kraan schoonmaken met warm water en zeep. Het is dan niet nodig om het te desinfecteren, maar het mag natuurlijk wel.

In de afwasmachine

Wat? Kun je je toys in de vaatwasser stoppen? Ja zeker! Speeltjes zonder snoer of oplader kunnen zo de afwasmachine in. Glazen dildo’s bijvoorbeeld. Als je een zo heet mogelijk programma kiest, dan maken bacteriën geen schijn van kans. Een zeeptablet kun je beter niet gebruiken, die kan namelijk voor beschadigingen zorgen.

Speciale toy cleaner

In winkels waar je je speeltjes koopt, zijn ook speciale toycleaners te koop. Het is geen verkooppraatje van de medewerkers als ze je vragen of je er ook een toy cleaner bij wilt hebben. Met dit goedje uit een spuitflacon zorg je er voor dat je toys schoon en gezond blijven. Een cleaner bevat een antibacterieel ingrediënt die bacteriën, schimmels en vieze geurtjes verdrijft.

Het gebruik van een toy cleaner is geen overbodige luxe en simpel: eerst reinig je dildo met water en zeep, vervolgens pak je een doekje waarop je toy cleaner hebt gespoten en wrijf je het speeltje schoon. Daarna wacht je ongeveer een minuutje zodat de cleaner kan intrekken. Vervolgens kun je het afspelen. Je droogt je dildo goed af en bergt ‘m weer op.

In een zakje

Vaak krijg je, als je een dildo of andere toy koopt, een stoffen zakje erbij. Gooi dit niet weg, maar ruim je speeltje er weer in op. Zo weet je zeker dat het allemaal schoon blijft en klaar voor het grijpen ligt als je ermee wilt spelen.

Hoewel het verleidelijk is je vibo na gebruik achteloos neer te leggen bij je andere, ongebruikte, toys, of weer terug te leggen in je nachtkastje, kan je dit beter niet doen. Als je dat doet, kunnen je schone speeltjes worden geïnfecteerd. Het spreekt voor zich dat als je je speeltje deelt met je partner, dat je alvorens het te gebruiken ook schoonmaakt om te voorkomen dat je een schimmel of bacterie oploopt.

Schoonmaaktips

Lees, om er zeker van te zijn dat je je speeltje op de juiste manier reinigt, altijd de gebruiksaanwijzingen door. Hierin staat hoe je je dildo, vibo of buttplug het beste kunt schoonmaken. En als je lang plezier wilt hebben van je toys, houd je je dan aan die schoonmaaktips! Zo zie je maar dat goed zorgen voor seksspeeltjes zeker geen overbodige luxe is.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook