fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe houd je je bloemen lang mooi en zorg je dat ze zeker 10 dagen kunnen staan?

Om de week koop ik een mooie bos bloemen voor in huis. Als we ze niet hebben staan, voelt het altijd alsof er iets mist. Bloemen geven het huis sfeer en vullen de woonkamer met leven. Besparen op bloemen heb ik dan ook nog nooit gedaan, maar ik vind het wel belangrijk om goed voor mijn bloemen te zorgen. Niet alleen omdat bloemen leven, maar ook omdat bloemen nou eenmaal niet gratis zijn. Wist je dat je door een aantal handige trucjes ervoor kunt zorgen dat je bloemen nog langer mooi blijven en zeker 10 dagen kunnen staan? Ben je écht een pro-bloemenverzorger? Dan zijn de vaak zelfs nog langer houdbaar. 

Ik vroeg aan mijn bloemist: hoe houd ik mijn bloemen nou nog langer mooi? Dit zijn haar tips!

1. Schuin afsnijden 

De meeste mensen weten dit al wel, maar het is toch goed om te benadrukken hoe belangrijk dit is. Door de bloem aan de onderkant schuin af te snijden neemt de bloem meer water op en blijft hij dus langer leven. Heb je een bloem met een lange steel? Snijd hem dan zo kort mogelijk, hierdoor verkort de weg van onderkant naar bloem en krijgt de bloem zo meer vocht. Altijd afsnijden trouwens, ook als ze er al schuin afgesneden uitzien.

2. Schoon water

Drink jij graag een glas vies water? Nee! Net als dat mensen geen vies water willen drinken, doen bloemen dat liever ook niet. Er zitten meer bacteriën in en die maken de bloem ziek en zorgen ervoor dat hij eerder doodgaat. Door het water elke drie dagen te verschonen, blijven je bloemen gelukkig en mooi.

3. Geen bladeren in de vaas

Verwijder altijd de bladeren van de steel die in de vaas hangen. De bladeren zorgen voor meer bacteriën in de vaas en die zorgen er weer voor dat de bloemen gaan rotten. Verwijder de onderste bladeren dus altijd voordat je de bloemen in de vaas zet en houd ook tussendoor in de gaten dat er geen bladeren in het water liggen.

Hoe houd je je bloemen lang mooi en zorg je dat ze zeker 10 dagen kunnen staan? 2

4. Kies de juiste bos

Ja, een volledig bloeiende bos ziet er prachtig uit… Maar als je er langer van wil genieten is het slimmer om een bos te kiezen waarbij de bloemen nog (net) niet uitgekomen zijn. Bij de meeste goede bloemisten verkopen ze alleen maar bloemen die nog wel even meekunnen. Ook wanneer je via een online bloemenwinkel een bos bloemen laat bezorgen, weet je dat ze verse bloemen zullen leveren. Koop je bloemen in de supermarkt of bij het tankstation? Dan moet je altijd even goed kijken of de bos wel vers is!

5. Frisdrank in het water

Heb je geen speciaal boemenvoedsel tot je beschikking? Doe dan een klein beetje frisdrank in je vaas. Door de suikers en zuren in de frisdrank blijven je bloemen langer mooi. Kies wel voor een doorzichtige drank, zoals 7Up. Je kan je vast wel voorstellen dat Cola er niet helemaal lekker uitziet… Geen frisdrank in huis? Dan kunnen ook een scheutje bleek of een zakje suiker ervoor zorgen dat je bloemen mooi blijven.

6. De juiste ‘woonplaats’

Plaats je bloemen op een aangename plek, dan houden ze het het langste vol. Zet ze niet op de tocht, naast de kachel of in de volle zon. Ook naast de fruitschaal is geen slimme plek. Fruit scheidt een stofje af (ethyleen) waardoor je bloemen sneller verleppen. Zonde!

Hoe zorg jij voor je bloemen?

Ben jij iemand die goed voor haar bloemen zorgt? Of zet je ze het liefste gewoon in een vaas en kijk je er daarna niet meer naar om? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Reageer ook