fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe het loslaten van je oude idealen je kan doen openstaan voor JOUW liefdesstijl

Na haar scheiding is Rianne al een tijd alleen. Nu heeft ze contact met Huib, die ze kent van haar danscursus. Hij was niet de eerste man die ze op de dansvloer zag staan. Toch heeft hij een enorm rustige uitstraling en vinden ze elkaar goed in de ritmische bewegingen. Buiten de les zien ze elkaar steeds vaker. Huib heeft gevraagd of ze een vaste relatie met hem wil. Ze voelt een enorme twijfel.

Niet zoals eerst

Als ze bij me komt, licht ze haar gedachten toe. Dit is niet de soort liefde die ze voor ogen had; ook heel anders dan hoe het met haar ex was. Wel fijn, maar niet sprankelend of spannend. Aan de andere kant was juist de opwinding daar wat weggezakt en hij uiteindelijk gevallen voor een ander. Daarnaast weet ze niet zo goed hoe hij zal vallen bij haar vriendinnen die in Riannes beleving hun droommannen hebben. Toch voelt ze zich heel erg op haar gemak bij Huib.

Romantisch ideaal

Afhankelijk van hoe je bent en waar je staat in je leven, kan er een andere liefdesstijl bij je passen. We zijn allemaal opgegroeid met romantische films en daardoor geneigd om te willen gaan voor de romantische liefdesstijl die veel warmte, gevoel en emotie kent. Het soort idealistische liefde met de overtuiging dat er voor jou een ware liefde op de wereld is. Seks en intimiteit is een belangrijke graadmeter van hoeveel liefde er tussen jullie is. Je voelt een soort zindering als je aan hem denkt of hem ziet. Vanwege het hoge gehalte aan gevoel en emotie, kan deze stijl juist wat instabieler zijn dan andere. Het kan dan ook voorkomen dat wanneer het in de relatie een periode niet zo romantisch is, die romantiek buiten de relatie gevonden wordt. Bovendien kan de behoefte steeds de zindering te willen voelen, ook een soort verslaving worden die elke keer moet worden gevoed. Dat kan veel onrust geven.

Andere liefdesstijlen

Naast de romantische is er bijvoorbeeld ook een meer vriendschappelijke liefdesstijl. Deze liefde start vanuit vriendschap die geleidelijk groeit tot meer. Het is wat minder vol gepassioneerd dan de romantische liefde, en seks is niet altijd even belangrijk. Deze relatie is vooral gebaseerd op wederzijds respect en vriendschap en is een zeer stabiele. Toch kan die als keerzijde hebben dat die soms wat saai en gezapig kan worden gevonden.

Verlangens vervullen

Zo zijn er verschillende verlangens en behoeften die in relaties kunnen worden vervuld die te maken hebben met je eigen persoonlijke ontwikkeling en fase in je leven. Denk bijvoorbeeld aan de behoefte aan intimiteit, nabijheid, afhankelijkheid of juist onafhankelijkheid, zekerheid, gemeenschappelijk geloof of spirituele ontwikkeling. Waar het vooral om gaat is wat je zelf het prettigst vindt. En om je daarbij niet te veel te laten leiden door het oordeel van anderen of oude ideaalbeelden.

Door zich puur te richten op haar eigen verlangen van dit moment in haar leven, weet Rianne het antwoord op de vraag van Huib. Met een lichte glimlach op haar gezicht loopt ze naar buiten.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook