fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe haal je alles uit je tuin? 4 tips!

Ben je ook zo dol op je tuin? Of valt er eigenlijk nog wel iets aan te verbeteren om je tuin meer naar wens te maken? Juist als je je tuin helemaal naar wens inricht, ga je er extra van genieten. In dit artikel ontdek je onze handige tips.

Gebruik de schuur

Kijk eens goed naar de schuur die je in de tuin hebt staan. Ben je hier eigenlijk wel blij mee? En maak je nuttig gebruik van de schuur? Als dat niet zo is, pak je de schuur aan. Het is namelijk een handige ruimte bij het huis, maar vaak is er eerst een opknapbeurt nodig. Pak meteen de buitenkant aan, zodat de schuur er weer nieuwer uitziet. En langer meegaat! Het dak van een schuur is mogelijk aan een renovatie toe. Heb je een plat dak? Kies dan voor EPDM of bitumen. EPDM heeft een veel langere levensduur dan bitumen: tot wel twee keer zo lang. Dat is dus een duurzame optie. Gemiddeld gaat EPDM vijftig jaar mee. Onderhoud is niet nodig en het materiaal is bestand tegen ieder weertype. Wil je EPDM kopen? Je kunt het eenvoudig zelf op het dak plaatsen of hier de hulp van een expert bij inschakelen. Kijk meteen of je de schuur beter kunt isoleren, bij het dak maar mogelijk ook bij de muren en de vloer. En denk na over de ideale functie voor de schuur. Wil je hier opbergruimte hebben? Of maak je er een klusplek, hobbyruimte of thuiskantoor van? Het is leuk om hier een plannetje voor uit te werken.

Mooi én praktisch

Om meer uit je tuin te halen, gaat het om het vinden van de juiste balans. Zorg dat je tuin mooi én praktisch tegelijkertijd is. Een hele mooie tuin, die eigenlijk niet logisch is ingedeeld? Dan geniet je er toch niet volop van. Maar als je je tuin enkel praktisch inricht, voel je je er waarschijnlijk weer niet echt thuis. Bedenk dus waar voor jou de middenweg zit. Natuurlijk is een tuin vol met steen lekker makkelijk te onderhouden. Maar zeg nu zelf, planten zijn toch ook echt wel welkom in een tuin. Een middenweg kan inhouden dat je wel voor planten kiest, maar dan voor goed te onderhouden planten. Denk aan meerjarige planten, die je nauwelijks hoeft bij te houden of snoeien. Of ga voor planten in borders of potten, zodat je de groei goed kunt bijhouden. Ook praktisch: tuinmeubilair van metaal, wat relatief onderhoudsvrij is. Hout vraagt immers al sneller om een onderhoudsbeurt. De keuze voor materialen in je tuin speelt dus ook een rol.

Ideale indeling

We noemen het hierboven al kort, maar gaan er nog wat verder op in: deel je tuin goed in. Zo haal je er namelijk zeker meer uit! Wat is in jouw tuin een logische indeling? Je kunt een tekening (laten) maken om het alvast voor je te zien. Stel onder andere vast waar je de zithoek wilt hebben. Dit kan aan de voorkant of juist aan de achterkant van de tuin zijn. Bij een wat grotere tuin is het natuurlijk een optie om twee zithoekjes in te richten. Teken meteen het pad dat door de tuin loopt uit. Waar geef je planten een plek? Alleen aan de rand van de tuin of ook in het midden? En heb je ook nog de wens voor een stukje gras in je tuin, of laat je dat net zo lief achterwege? Hoe duidelijker je beeld hierover is, hoe beter.

Zithoek van je dromen

In de zithoek ben je het meest te vinden buiten. Hoe wil je deze hebben? Waar de een graag een lange tafel in de tuin heeft staan, denkt de ander juist meteen aan een loungeset. Het kan allemaal! Denk ook hier weer na over het doel. Wil je vooral kunnen dineren in je tuin? Of vind je het belangrijker om een boekje te lezen of te zonnebaden? Op basis hiervan maak je de perfecte keuze, juist voor jouw situatie!

Maak eens écht werk van je tuin. Zo richt je voor jezelf een heerlijke buitenplek in, waar je het liefst alle zonnige momenten doorbrengt. En dat is een echt stukje luxe!

AfbeeldingThiago Neves via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook