fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn ervaring: Spiraal voor de zwangerschap vs. spiraal na de zwangerschap

Ik was net 18 jaar toen ik door de huisarts een spiraal liet plaatsen. Hoewel geen van mijn vriendinnen destijds een spiraaltje had, wilde ik hem toch. Van verschillende (volwassen) vrouwen begreep ik dat dit het ideale voorbehoedmiddel was; geen zorgen over een pil, vijf jaar lang beschermd én een grote kans op het uitblijven van je menstruatie. Het klonk bijna te mooi om waar te zijn!

Het spiraaltje is een van de meest betrouwbare voorbehoedsmiddelen die nu op de markt is. Je kan hem niet vergeten en hierdoor neemt de kans op ongewenste zwangerschappen drastisch af, vooral ten opzichte van de pil. Niet gek dat het een voorbehoedmiddel is waar steeds meer vrouwen voor kiezen.

Duizeligmakend veel pijn

Helaas was mijn ervaring met mijn eerste spiraal minder goed. Het plaatsen had ik totaal onderschat en ik vond het een hele vervelende ingreep. Voor het plaatsen van mijn spiraal had ik nog nooit een inwendig onderzoek gehad, dus de hele ervaring van met je benen open op een tafel bij de huisarts was al overweldigend. Bij het inbrengen van de ijskoude eendenbek wist ik niet wat mij overkwam en tegen de tijd dat mijn huisarts met het spiraal aan de slag kon, klapte mijn lichaam bijna uit elkaar van de stress. Ook het aanhaken van mijn baarmoedermond en het inbrengen van het spiraal deden duizeligmakend veel pijn.

Diepe indruk

Gelukkig was mijn moeder erbij en kon zij mij na de plaatsing mee haar huis nemen. Ik was niet meer in staat geweest om zelf te fietsen, laat staan zelf met de auto terug te rijden. Eenmaal thuis ben ik meteen mijn bed in gegaan en heb die middag zelfs koorts gekregen. Al met al een ervaring die een diepe indruk heeft achtergelaten.

Wachten tot kinderen

Maar, ook de voordelen heb ik mogen ervaren! Ik was goed beschermd tegen zwangerschappen en ook mijn menstruatie bleef uit. De spiraal heeft er bijna vier jaar ingezeten, maar ik heb toen wel de keuze gemaakt geen nieuwe te laten plaatsen. Ook mijn huisarts gaf toen aan dat het in mijn geval misschien beter was om te wachten tot ik kinderen had gekregen, omdat het plaatsen dan veel minder heftig zou zijn.

Toch weer een spiraal

We zijn nu twee kinderen en zo’n tien verder en gisteren heb ik opnieuw een spiraal laten plaatsen. Ons gezin is compleet met onze twee kinderen en een derde zit er waarschijnlijk niet in. Toch vonden Ward en ik het nog wat vroeg voor een sterilisatie; stel dat we toch wel nog een kindje zouden willen? Na het vergelijken van alle bestaande opties kwam toch het spiraaltje als winnaar uit de bus.

Veel zorgen

Door mijn vervelende eerste ervaring met het spiraaltje zag ik er enorm tegenop. Woensdagavond had ik al buikpijn bij het idee dat ik de volgende dag weer die nare ingreep moest ondergaan. Flashbacks van de eendenbek, het aanhaken van de baarmoeder en het inbrengen van het spiraaltje schoten door mijn hoofd toen ik in slaap probeerde te komen. “Ik zie er zo tegenop…” zei ik tegen Ward. “Het komt echt wel goed. Het zal nu zeker anders zijn dan de vorige keer en het heeft geen zin om je nu zorgen te maken. Ga maar gewoon lekker slapen en dan komt alles goed morgen.”

Hele andere ervaring

Donderdagochtend ga ik met lood in mijn schoenen naar de huisarts. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik er best tegenop zie” biecht ik maar meteen op. “Waarom dan?” vraagt ze mij. Ik vertel het verhaal over mijn vorige spiraal en hoeveel indruk dit heeft gemaakt. “Oh, dan ga je nu een hele andere ervaring hebben” zegt ze vol overtuiging. En hoewel ik door onze verhuizing pas twee maanden patiënt ben bij deze huisarts , vertrouw ik haar.

Het circus in mijn vagina

Ik trek mijn broek uit en ga op de tafel liggen. De eendenbek maakt ze warm en brengt hem voorzichtig in. Wat een verschil vergeleken de vorige keer. Mijn baarmoeder kan ze meteen goed zien en er hoeft niks aan- en opengehaakt te worden. Vervolgens meet ze op hoe diep het spiraaltje geplaatst moet worden en brengt ze hem in, knipt te draadjes af en haalt het hele circus weer uit mijn vagina. “Is het al klaar?” vraag ik verbaasd. “Ja, helemaal klaar. Je spiraal zit erin.”

Zonder pijn

Wat een opluchting. Het was inderdaad een hele andere ervaring. Doordat alles weker en meer open is, is het plaatsen van een spiraal (bij de meeste vrouwen) veel makkelijker nadat ze kinderen hebben gekregen. Ik ben daarna gewoon naar kantoor gegaan en heb de rest van de dag lekker kunnen werken. Zonder pijn!

Praat met ons mee

Twijfelde jij ook over het nemen van een spiraal omdat je hier voordat je kinderen hebt gekregen een nare ervaring mee hebt gehad? En viel het jou ook zo mee? Ik ben heel benieuwd. Praat met mij mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Iedere vrouw is anders en het verhaal hierboven is gebaseerd op mijn ervaring. Ik wil vrouwen die nog geen kinderen hebben niet ontmoedigen om een spiraal te nemen, mijn ervaring is niet de jouwe. Daarnaast wil ik ook niet garanderen dat het plaatsen van een spiraal per definitie pijnloos is wanneer je al wel kinderen hebt gehad. Heb je vragen over het spiraaltje, wat het voor je kan doen en hoe pijnlijk het is, neem dan contact op met je huisarts. 

Afbeelding boven artikel: Wikipedia Commons

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook