fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe ga je om met een autistisch kindje?

Kinderen met autisme vragen om een flink andere aanpak en opvoeding dan kinderen zonder autisme. Hoewel het natuurlijk niet makkelijk is, kan het leven van een kind met autisme zo veel beter worden door je kind actief te helpen. We hebben hier een aantal tips die jou misschien kunnen helpen.

Hoe ga je om met een autistisch kindje?

1. Laat je kind goed medisch onderzoeken

Kinderen met autisme lopen regelmatig tegen gedragsproblemen, zoals woede uitbarstingen, aan. Deze problemen kunnen verminderen door fysieke klachten waar kinderen met autisme vaak mee kampen, te verminderen of te behandelen. Denk hierbij aan allergieën en darmproblemen.

2.  Laat je kind een speciaal dieet volgen 

Laat je kind een glutenvrij en cafeïnevrij dieet volgen. Dit betekent: geen gerst, rogge, haver, tarwe en zuivel. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, geven veel mensen aan dat dit kinderen met autisme écht kan helpen. Het werkt alleen als het dieet zeer strikt gevolgd wordt en er geen uitzonderingen worden gemaakt. Vraag hiervoor een diëtist om hulp, zodat je zeker weet dat je kindje overal genoeg van binnenkrijgt.

3. Laat je kind zo vroeg mogelijk beginnen met spraaktherapie

Wanneer je kind niet kan spreken, kan je met PECS werken. PECS staat voor Picture Exchange Communication System, een systeem met kaartjes met afbeeldingen erop. Dit kan je kind helpen toch te communiceren.

4. Laat je kind Sensomotorische Integratie Therapie volgen

Deze vorm van therapie helpt autistische kinderen minder gevoelig te worden voor licht, geluid en aanraking.

Wil je meer handige tips zien? Bekijk dan deze video van Howcast: hoe help je een kind met autisme.

Blijven spelen

Wat natuurlijk ook héél belangrijk is, is om heel lief voor je kindje te blijven. Ook als het allemaal niet zo makkelijk gaat thuis. Blijf tegen je kindje praten, ook al zegt hij misschien niks terug. Blijf je kindje aanraken, ook al vindt hij dat soms moeilijk. En blijf met je kindje spelen, ook al gaat er soms wat speelgoed kapot. Jouw kindje is de allerliefste en verdient al jouw liefde en aandacht.

Wil je graag wat leuk, nieuw speelgoed kopen? Neem dan eens een kijkje op Lobbes.nl.

Reageer ook