fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe bereid je je het beste voor op je bevalling?

Hoe de geboorte van je kindje zal verlopen weet je niet: elke bevalling is weer anders. Maar wat je wel alvast kunt doen, is jezelf voorbereiden zodat je goed geïnformeerd bent en zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan. Wel zo’n fijn en geruststellend idee. Een paar tips, waaronder: regel op tijd een passende ziektekostenverzekering.

Doe research

De voorbereiding begint met jezelf inlezen. Zoek online naar informatie of lees boeken over de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Leer bijvoorbeeld over de verschillende fases van de bevalling en het verschil tussen ontsluitingsweeën en persweeën.

Hoe beter je weet wat te verwachten, hoe geruster je zult zijn. Luister niet alleen naar verhalen van vriendinnen, maar doe je eigen onderzoek – en deel je bevindingen met je partner, zodat jullie beiden op de hoogte zijn.

Tip: Schrijf je ook in voor een zwangerschapscursus of bevalcursus, hierin leer je handige ontspanningstechnieken. Hier is vaak ook een vergoeding voor in de aanvullende verzekeringen.

In het ziekenhuis of toch thuis?

Geboortecentrum, kraamhotel, ziekenhuis of gewoon thuis: je kunt op allerlei passende plekken bevallen. Bedenk waar jij je het prettigst voelt en het meest kunt ontspannen. Als je in het ziekenhuis wil bevallen, weet dan dat niet elk ziekenhuis een bevalbad heeft of over iedere soort pijnmedicatie beschikt. Als je dit belangrijk vindt, ga dan op zoek naar een ziekenhuis dat zeker over deze middelen beschikt.

Let op: Is het niet noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dit per se wél? Dan dien je een eigen bijdrage te betalen. Vanuit de basisverzekering krijg je in zo’n geval namelijk niet alle kosten vergoed. Als je deze kosten wil laten dekken, sluit dan een aanvullende verzekering af.

Pak je rust

Zorg dat je tijdig zwangerschapsverlof neemt, zodat je zo uitgerust mogelijk aan je bevalling begint. Op die manier kun je de pijn beter aan. Zorg ook dat je rond de 36 weken alles in huis hebt wat nodig is voor de baby. Neem de laatste weken extra veel rust: ga elke middag even liggen.

Bedenk wie je erbij wil hebben

Regel dat je tijdens je bevalling de juiste mensen om je heen hebt. Mensen waar je je compleet op je gemak voelt, die kalm blijven, en die je steunen zoals jij dat nodig hebt. Of het nou je partner, je moeder of je beste vriendin is: het is maar net waar jij je prettig bij voelt. Bespreek je wensen met je verloskundige en je doula. Als je al kinderen hebt, regel dan ruim van tevoren een oppas.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook