fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe bepaal je de keuze voor dag-, week- of maandlenzen?

Vorig jaar heb ik tijdelijk lenzen gedragen. Ik moest er enorm aan wennen en het lukte mij nauwelijks om ze in te krijgen. Het was zelfs moeilijk om ze er weer uit te krijgen. Enorm gevoelig ben ik op mijn ogen en een kleine (zelfs vermoedelijke) aanraking maakt al dat ik ga knipperen. Maar na een oefensessie met een zeer relaxte opticien is het me toch gelukt. Toch bleef er voor mij een lichte weerstand bestaan om de lenzen steeds in te doen. In mijn omgeving zijn er echter heel veel mensen die het wel iedere dag doen en er totaal geen moeite mee hebben. Ik voelde me hierdoor een beetje een aansteller.

Hoe lang kun je lenzen inhouden?

Ik vond het best een gedoe om mijn lenzen iedere dag in te doen en er weer uit te halen. Inmiddels ben ik aan mijn ogen geopereerd, dus ik heb hier nu niet meer mee te maken. Maar mocht ik weer eens lenzen nodig hebben dan zal ik zeker niet voor lenzen kiezen die ik iedere dag moet verwisselen. Naast de daglenzen bestaan er namelijk ook week- en zelfs maandlenzen.

Wanneer kies je voor welke lens?

      • Daglenzen. Daglenzen zijn lenzen die je maar één dag draagt. ’s Ochtends doe je de lenzen in en in de avond haal je ze er uit en gooi je ze weg. Iedere dag begin je dan weer met nieuwe lenzen waardoor je een fris gevoel had en de conditie van je ogen blijft hierdoor ook heel goed.
      • 1-2 week lenzen. Dit is heel fijn voor mensen die van gemak houden. Je hoeft de lenzen niet iedere ochtend opnieuw in te doen, want je kunt met deze lenzen ook gewoon slapen. Maar doordat je ze toch iedere week vervangt houd je het frisse gevoel. Als je de lenzen 24 uur per dag draagt kun je er één week mee doen, doe je ze ’s nachts uit, dan kun je ze 2 weken gebruiken.
      • Maandlenzen. Maandlenzen hebben een aantal voordelen ten opzichte van dag- en weeklenzen. Bij maandlenzen heb je namelijk een grotere keuze uit lenzen, zoals bijvoorbeeld silicone hydrogel lenzen of multifocale lenzen. Het dragen van maandlenzen is ook goedkoper, omdat je niet iedere dag een nieuwe lens hoeft te gebruiken. Wel moet je vloeistoffen en lendenbakjes aanschaffen om je lenzen  goed te reinigen.

Wat zou ik nu kiezen?

Mocht ik weer contactlenzen nodig hebben, dan ga ik vermoedelijk voor de weeklenzen. Een week lang geen gedoe en je kunt er ’s nachts gewoon mee slapen. Bij de dag- en de maandlenzen ben je toch iedere dag bezig met verwisselen.

Welke lenzen draag jij en wat zijn jouw ervaringen?

Hoe zijn jouw ervaringen met het dragen van lenzen? Heb je er totaal geen problemen mee of vind het verwisselen van je lenzen een drama? En voor welke lens heb jij gekozen? Laat je reactie achter bij de comments onder dit artikel. Wil je meer informatie over lenzen en de verschillende mogelijkheden, kijk dan ook eens bij Eyelens.

Reageer ook