fb

Hitte in de herfst


Toen ik gisteren wakker werd voelde het verassend aangenaam. Uit bed stappen kostte minder moeite dan de dag ervoor en toen ik langzaam met nog slaperige ogen naar de douche strompelde voelden mijn voeten warm aan. Droom ik nog? Is het toch nog geen herfst?

Na het douchen loop ik mijn slaapkamer weer in. BAM! Klap in mijn gezicht. Het lijkt wel of ik een sauna binnenstap. Toch maar snel aankleden en naar beneden voor een lekker ontbijt. Als ik de trap afloop voel ik dat het ook beneden niet veel koeler is, wat is hier in godsnaam aan de hand?!

Snel verken ik de nog donkere woonkamer, is er brand? Staat de haard nog aan? Dan komt mijn moeder ook naar beneden, “wat is het hier warm!” is ook haar reactie. Ze kijkt op de thermostaat en constateert dat hij op 26(!) graden staat. Zes-en-twin-tig!

Dan komt mijn zusje naar beneden. “Lekker warm he?” zegt ze met een triomfantelijke blik in haar ogen. “Ik had het erg koud gisteren, dus ik heb de thermostaat even lekker op 26 graden gedraaid. Wordt het weer herfst ofzo?” “JA!” roepen mijn moeder en ik in koor. Met de energierekening in haar achterhoofd legt mijn moeder mijn zusje uit dat de meeste mensen gewoon een warme trui aantrekken. Probleem opgelost en hard gelachen.

Maar als ik naar buitenstap en mijn fiets pak besef ik pas dat het serieus kouder wordt. Snel ren ik naar binnen en pak een dikke sjaal en begin een speurtocht naar mijn handschoenen. Shit, ik kan ze niet vinden! Als een op hol geslagen poedel begin ik in een grote berg met winterkleding te graven. Leuk om er even bij te vertellen: op dat moment had ik mijn winterjas aan en mijn dikke sjaal nog om. De temperatuur in huis was nog 26 graden.

Langzaam vormen zich zweetdruppels om mijn voorhoofd en ik voel dat mijn lichaamstemperatuur tot een hoogtepunt komt. “WHOOPSIEDAISIES, IK MOET NAAR COLLEGE, HET IS STERVENS KOUD BUITEN, IK KAN MIJN HANDSCHOENEN NIET VINDEN EN HIER LIJKT HET WEL EEN TROPISCH REGENWOUD!!!!!!” schreeuw ik gefrustreerd naar mijn moeder als ze even checkt wat ik allemaal aan het doen ben. Uiteindelijk ga ik zonder handschoenen en goed humeur de deur uit. De dag leek zo lekker te beginnen, not…

Als ik die middag verkouden en verkleumd thuiskom heb ik behoefte aan iets warms, comfort food. Nee, geen vette frietjes of een bucket fried chicken, maar een echt herfstmaaltje. Een heerlijke aanrader voor de koude dagen:

Kalkoenstoofpotje met wintergroenten


Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui
450 g kalkoenfilet
1 venkel
1 preistengel
2 wortels
350 g pompoen
400 g aardappelen
1 koffielepel olie
600 ml bouillon van 1 blokje vetarme gevogeltebouillon
1 eetlepel worcestersaus
peper
enkele takjes citroentijm

Pel de ui en snipper hem fijn. Snijd de kalkoen in blokjes.

Snijd de venkel in dunne plakjes en de prei in ringen. Schil de wortels, pompoen en de aardappelen en snijd ze in blokjes.

Fruit de ui in wat olie en doe hem in een afsluitbare kookpan met dikke bodem. Bak de kalkoen in een pan en doe hem dan bij de ui.

Leg de groenten in laagjes op het vlees en eindig met de aardappelen.

Meng de bouillon met de worcestersaus en wat peper en schenk die over de groenten en het vlees. Strooi er wat citroentijm over. Laat afgedekt op een laag voor 40 – 50 minuten garen.

Warming, delicious comfort food hoeft dus absoluut niet vet en ongezond te zijn. Kijk voor meer heerlijke recepten in het nieuwste boek van Weight Watchers ‘Gezond Gezin’.


Mara Blikslager (20 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

 

 

// <![CDATA[
var uri = 'http://impnl.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20642926)a(1506742)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('’);
// ]]>

1 reactie

Annemarie Kleverwal -

Lijkt mij een heerlijk recept,vooral voor deze tijd van het jaar. Ga het snel uitproberen. Ik laat alleen wel de thermostaat op 20 oke?!

Reageer ook