fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het verschil tussen een telescoopladder en vouwladder? Wij zochten het uit!

Ze belden aan, bij mijn oude buuf en boden haar aan haar dakgoot bladvrij te maken. Voor een schrikbarend hoog bedrag. Mijn oude buuf had geen idee, betaalde braaf, en de mannen schoven een ladder uit, emmertje mee, veegde de goot schoon en tien minuten later werd de ladder op de schouder verplaatst en belde de andere aan bij de volgende buurvrouw. Woest was De Man. “Dat kan ik toch ook voor haar doen? Ik heb een ladder, een emmer en weinig last van hoogtevrees en doe het voor niks. Burendienst.”

Mijn oude buuf was dolblij met de hulp. Het zijn klusjes van niets, als je maar de juiste materialen hebt. Toen wij hier dertien jaar geleden kwamen wonen moest er flink worden verbouwd. Het eerste dat we aanschaften was een comfortabele tuinset zodat we na gedane arbeid buiten konden zitten. Het tweede dat vrij snel werd gekocht was een lange ladder. Voor een prikkie op Marktplaats. Overal handig voor en niet alleen voor het schoonmaken van de goot. Ramen lappen, schilderen en heel praktisch voor het plukken van de kersen uit de boom en het snoeien van de takken.

Inmiddels vindt De Man dat we toe zijn aan een nieuwe ladder. Nou, dan koop je er toch gewoon een? Ja, dat zou kunnen, maar op de een of andere manier belandden we op Google en lazen ons in. Nou ja, ‘we’, De Man las zich vooral in. Hij ontdekte dat een telescoopladder waarschijnlijk wel wat voor ons zou zijn. “Zo hebben we wel een lange ladder, maar die neemt ingeschoven veel minder ruimte in beslag. Mooi toch?” Ook keek hij naar een vouwladder, die niet inschuifbaar zijn zoals telescoopladders, maar wel inklapbaar. Ze kunnen in verschillende posities worden gezet; ideaal op hobbelige ondergronden en ze zijn neer te zetten als trap, steiger of ladder. De ladders nemen niet veel ruimte in en kunnen makkelijk in de auto.

Voordelen telescoopladder

De Man zette de voordelen van telescoopladders op een rijtje en concludeerde dat ze kunnen worden uitgeschoven tot elke gewenst hoogte, wat handig is. Ingeschoven zijn ze zeer compact en doordat ze van aluminium zijn gemaakt, zijn ze lichtgewicht. Dat is handig als je de ladder wilt verplaatsen. Niet alleen kun je er op staan om de dakgoot uit te mesten, ook als je je woonkamer wilt behangen is het een handig hulpmiddel. En moet er worden behangen bij vrienden: de ladder is makkelijk in de auto mee te nemen. Belangrijk is het de ladder op een stevige, niet gladde ondergrond neer te zetten en ‘m in een hoek van 75 graden te plaatsen. Voor zich spreekt dat je het maximale gewicht niet mag overschrijden en dat je er niet met z’n tweeën op kunt staan.

Voordelen vouwladder

Een vouwladder is multifunctioneel en overal inzetbaar. Je kunt ze in meer dan dertig posities zetten en er zijn soms wel vijf basisstanden. Ze zijn dus makkelijk te gebruiken bij allerlei klussen in- en rondom het huis. Wil je in de tuin aan de slag maar is de grond ongelijk? Geen punt, de vouwladder stel je zo in dat hij stevig staat. Naast de A-stand, muur-, trap- en steigerstand, kun je de uitvouwladder ook helemaal uitvouwen en gebruiken als een traditionele ladder. Net als de telescoopladder is de vouwladder gemaakt van aluminium dus een heus lichtgewicht. Licht en compact, past makkelijk in een personenauto en de brede treden zorgen ervoor dat het een veilige ladder is. Door antislipprofielen glijd je niet weg als je erop staat.

Na lang wikken en wegen heeft De Man besloten voor de vouwladder te gaan. En net als vorig jaar kunnen we daarmee ook weer de goot van onze oude buuf bladvrij maken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook