fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het nut van een profielstage

Je komt op je werk aan en ziet dat je secretaresse een kop kleiner is geworden en de vorm heeft aangenomen van een meisje van 16. Dat kan kloppen, want jongeren op de middelbare school moeten in hun vierde leerjaar een profielstage doen. Dit heeft als doel je te verdiepen in het beroep dat je eventueel in de toekomst wilt gaan doen. 

Veertig procent van de studenten die met een opleiding begint, maakt de studie niet af omdat er in een eerder stadium een verkeerde studiekeuze is gemaakt. Daarom doen leerlingen op de middelbare school, nadat ze een profiel gekozen hebben, een profielstage. Zo kun je kennis maken met een beroep en word je je bewust welke richtingen je met je gekozen profiel op kan.

Danique en Anne lopen stage bij Damespraatjes

Wij zijn Danique en Anne en zijn 15 en 16 jaar. Wij lopen twee dagen stage op de redactie van Damespraatjes. Onze profielen zijn vooral gericht op talen en het lijkt ons leuk om in de toekomst iets in die richting te doen. Er wordt in onze klas ook bijvoorbeeld stage gelopen bij de radio, televisieomroepen, bij een officier van justitie en in ziekenhuizen.

Zelf vinden we het leukste aan een profielstage dat je de baan echt leert kennen. Je gaat op een andere manier naar een beroep kijken. Je eerste indruk van een baan is lang niet altijd de juiste, omdat je het werk alleen van de buitenkant ziet. Daarom denken wij dat het heel belangrijk is dat zo’n stage gedaan wordt. Wij hebben zelf gemerkt dat bij het opzetten en het succesvol houden van online vrouwenmagazine als Damespraatjes het lang niet alleen draait om columns schrijven. Er komt veel meer bij kijken! Het is leuk en tegelijkertijd leerzaam om dit eens mee te maken en te ervaren. Zo kom je er achter of het werk echt wel wat voor jou is.

Voorbeelden van stages

Hoe ervaren andere jongeren dat en waar lopen ze stage? Zien ze het als zinnig of vinden ze zo’n stage maar nutteloos? Voor ons artikel op Damespraatjes hebben we een aantal van onze klasgenoten hierover vragen gesteld.

Anna heeft stage gelopen bij een wethouder in Amsterdam. Anna “Ik vond het erg leerzaam en interessant. Ik mocht aanwezig zijn bij verschillende vergaderingen, zoals met het bestuur van Ajax in de Amsterdam Arena”. Volgens Anna moeten er veel meer stages gedaan worden op de middelbare school en misschien al wel eerder omdat dit, vooral in de derde, erg van pas komt bij je profielkeuze en daarmee dus ook van belang voor je toekomst.

Emma’s stage was bij de radio. “Leuk om te zien hoe het achter de schermen werkt, maar ik vind die twee dagen te kort”. Volgens Emma zou een profielstage langer moeten duren wil je een goed beeld krijgen van de baan.

Als laatste hebben we Bart gesproken, hij heeft stage gelopen bij een advocatenkantoor. “Als advocaat zit je veel achter je bureau en dat viel mij erg tegen. Wel ben ik mee naar de rechtbank geweest en dat was heel boeiend”. De stagedag was leuk en hij heeft er veel van geleerd, maar het werk is niet zo “zijn ding”. Dat is natuurlijk ook belangrijk om te weten, dus de stage is zeker niet voor niks geweest!

Wel degelijk zinvol!

Wij hebben twee hele gezellige en leerzame dagen op de redactie van Damespraatjes gehad. We zijn er van overtuigd dat een profielstage heel nuttig is als je goede begeleiding krijgt, omdat je er op deze manier achter komt hoe het nou echt in de beroepspraktijk werkt. Je wilt natuurlijk niet eindigen bij de 40% studenten die een verkeerde studiekeuze maakt omdat ze niet goed zijn ingelicht!

Anne heeft tijdens deze twee dagen ontdekt dat ze graag voornamelijk afwisselend werk doet, dit spreekt haar meer aan dan hele dagen achter een laptop zitten. Zo zijn wij ook met Mara, één van de redacteuren, mee geweest naar een interview en hebben daar de foto’s voor bij het interview gemaakt. Op die manier konden wij ons oriënteren op diverse kanten van het vak.

Danique heeft gemerkt dat het haar erg aanspreekt dat als je aan een artikel gewerkt hebt, het ook echt gepubliceerd wordt. Het is natuurlijk een ontzettende kick als je stukje door mensen gelezen wordt. Maar ook het op pad gaan is echt iets voor haar.

Na deze verse impressies kunnen wij in ieder geval niet wachten totdat we echt aan de slag mogen!

Anne  & Danique (4VWO van het Comenius College in Hilversum)

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Anita Hessing -

Leuk om over deze profielstages te lezen. Volgende week gaat mijn zoon (Havo3) stage lopen bij een tandartspraktijk. Ben benieuwd of hij na de stage nog steeds enthousiast is. Hij kan in elk geval een indruk over het werk krijgen.

Annemarie Kroon -

Hoi Anne en Danique,

Wat een mooi en interessant artikel hebben jullie geschreven! De leuke foto’s maken het helemaal compleet. Mooie dames hoor!

Annemarie Kroon

Sylvia Nieuwenbroek -

Dag Anne en Danique,

Wat leuk om dit artikel te lezen. Top gedaan!
Mooie foto’s ook.

Sylvia Nieuwenbroek

Floor Tiesing -

Anne en Danique,
Ik ben trots op jullie! Wat een leuk artikel.
Floor Tiesing

Reageer ook