fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het nieuwe Berlijn is super hip en heel bereikbaar

Eind jaren 80 bezocht ik Berlijn voor het eerst en dat was de week dat de muur “omviel”. Eerst nog wat onwennig en daarna steeds zelfbewuster passeerden de Oost en West Berlijners de grens.

Beelden die me opvielen: opwinding en blijdschap, mensen met grote balen sinaasappelen en TV’s, Oostduitse grenswachten onzeker over hun rol en heel veel souvenierjagers met hamers die stukken uit de muur aan het beitelen waren. Aan dat laatste deed ik zelf ook mee en na terugkomst in Nederland waren deze stukjes muur erg gewild!

Na de eenwording van Oost en West Duitsland is ook in Berlijn alles in het werk gesteld om er één stad én een nieuwe metropool van te maken. Eind jaren negentig was ik een paar dagen in Berlijn en toen was het eigenlijk nog één grote bouwput. Pas geleden was ik er een paar dagen en kon ik van dichtbij meemaken waar alle inspanningen toe hebben geleid: een SUPER stad.

Hieronder een paar tips voor Berlijn.

Reichstag

Onlangs is de Reichtstag helemaal verbouwd en nu ook voor publiek toegankelijk. In het gebouw van de Reichtstag is het Duitse parlement gevestigd. Wel even van te voren gratis via internet aanmelden. Via een rondgang in de glazen koepel boven op de Reichtstag heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. Veel aandacht ook voor de zeer bewogen geschiedenis van de Reichstag. Tip: maak gebruik van de gratis audio tour, ook in het Nederlands verkrijgbaar. Je krijgt dan ook te horen dat het klimaat van het parlementsgebouw voor een groot deel vanuit de glazen koepel op het dak wordt geregeld.

Brandenburger Tor

De pleinen bij de Brandburger Tor zijn nu ontmoetingsplaatsen van toeristen uit allerlei landen. Een heerlijke plek om even rond te kijken en foto’s te schieten Starbucks is hier ook vertegenwoordigd. Wil je even weg van de drukte dan kun je gebruik maken van de Stilteplek die praktisch onder de Brandenburger Tor is gevestigd.

Gedächtniskirche

Niet echt mijn favoriete kerk, maar het geeft wel een mooi beeld van de Geschiedenis van Berlijn en een bezoekje is goed te combineren met het shoppen, want het ligt midden in het drukke winkelgebied van Berlijn.

Museum bij Checkpoint Charly

Onlangs verbouwd en nu nog mooier geworden. Een absolute must voor iedereen!! In kort tijdsbestek krijg je een goede impressie van de Koude Oorlog waar Berlijn zo onder geleden heeft. Ook verhalen van manieren waarop mensen Oost Berlijn probeerden te ontvluchten. Via Trabantjes, zelfgemaakte vliegtoestellen, duikbootachtige watertuigjes, je kunt het niet bedenken of het is wel eens geprobeerd.

Huis van Max Liebermann aan de Wannsee

Even de drukte van Berlijn ontvluchten? Goed bereikbaar met de auto én met de trein is de net iets buiten Berlijn gelegen Wannsee. De plek voor de Berlijners om te genieten van het water, de natuur, watersport én cultuur. Leven van Liebermann mooi in beeld gebracht. Bekijk het filmpje hieronder voor een goede impressie.

KaDeWe

Kaufhaus des Westen is niet meer de enige mooie winkel in Berlijn. Berlijn is een walhalla voor de doorgewinterde Shopaholic. Alle bekende winkelketens zijn vertegenwoordigd met super stores. Mijn dochters waren hier niet weg te slaan en zelfs ik heb een paar mooie aankopen gedaan!!

Uitgaan en overnachten

Door heel Berlijn vind je super leuke, hippe en gezellige plekken om uit te gaan en te overnachten. Binnen de stadsgrenzen vind je de grungy, voornamelijk Turkse Kreuzberg en het jonge bohemian Friedrichshain. Aan de andere kant vind je de de chique wijken Charlottenburg en Schoenebergen het centrale gebied Mitte. Het gebied rond het beroemde Tiergarten park biedt een geweldige combinatie van een groot en bebost stadspark midden in het drukke centrum. Een uitstekende aanbieder van appartementen in deze gebieden is bijvoorbeeld Oh-Berlin, met accommodaties in alle formaten en prijsklassen.
Sandra Blikslager
Juni 2012

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Vincent Kompier -

Wat leuk dat jullie Marjolijn Uitzinger over Liebermann laten vertellen. Zij heeft net een thriller geschreven die zich in Berlijn afspeelt, heel spannend: een fatale primeur.

Reageer ook