fb

Het melkmeisje

melkmeisje.jpgEva is erg visueel ingesteld. Haar overlevingmechanisme is vluchten in haar fantasiewereld. Ze komt uit een armoedig gezin waarin ze stelselmatig wordt mishandeld. Op een dag besluit ze weg te lopen. Zoekend naar geluk komt ze uiteindelijk terecht in een meisjesinternaat. Eva belandt in een groep vol meiden die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Zij ontdekt haar eigen persoonlijkheid. De verliefdheid op haar begeleidster José lijkt de liefde en warmte te brengen waar ze zo naar verlangt. Eva en José beginnen een romance. Maar niet alles gaat zoals gehoopt, ze worden betrapt.

Het melkmeisje, verschenen in 2008, is geschreven door Iris Luijten. Iris Luijten (1972) is geboren in Vlaardingen. Van jongs af aan is ze al bezig met schilderen, fotograferen en schrijven. Ooit begon ze als vrijwilligster op een redactie van een wijkkrant en volgde aansluitend een opleiding fotografie. Momenteel is zijn werkzaam als freelance fotografe en schrijfster voor onder andere uitgeverij Wegener en zin er van haar werk regelmatig exposities te zien.

‘Mijn zwarte, versleten jas rolde ik op en klemde ik tussen de gesp van mijn rugzak. Het was te warm om hem te dragen. Mijn sportschoenen waren ooit wit, maar nu zwart bevlekt. Zelfs het witte van een koeienprint was nog schoner. De afgesleten zolen lieten los aan de zijkant en op de wreef zat een breuklijn. Deze gympies liepen mij elke dag naar school, omdat ik geen fiets had en mijn moeder nooit geld gaf voor de bus. Al drie jaar lang waren zij mijn beste vriend. De Kubus, mijn school, lag minstens 6 kilometer bij mijn ouderlijk huis vandaan. Mijn gympies droegen mijn rugzak, hoe vol deze ook geladen was met problemen en verdriet. Vastbesloten waren ze, net als ik, om door te zetten.’

Het melkmeisje is een prachtig, beeldend geschreven boek. Het verhaal wordt vanuit meerdere tijden geschreven, dit creëert een afwisselend en onvoorspelbaar verloop. Hoewel het drama gehalte in het boek significant hoog is het niet verstikkend. Je gaat meeleven met Eva en krijgt begrip voor situaties.

Ondanks het zware onderwerp denk ik dat dit boek geschikt is voor vrouwen vanaf 16 jaar. Een echt vrouwenboek dat een brede doelgroep kan boeien en vermaken.

Gegevens

Titel: Het melkmeisje
Auteur: Iris Luijten
Uitegeverij: Free Musketeers
ISBN: 978-90-484-0339-4
Prijs: € 22, 95

Bestel dit boek bij Bol.com

Reageer ook