fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het is World Vegan Day: Dit zijn de meest vegan-friendly steden van Nederland

vegan-friendly steden

Als kind van twee vegetariërs ben ik opgegroeid met het besef dat we vlees niet nodig hebben, dat groenten een hoofdrol op het bord kunnen spelen en dat je geen dier op je bord hoeft te hebben om lekker uit eten te gaan! Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf wel soms een stukje vlees eet, maar bij ons thuis is de basis vegetarisch en streven we ook steeds meer naar veganistisch. Op 1 november is het World Vegan Day; tijd om ons bord weer te vullen met de lekkerste vegan-friendly gerechten. Maar waar kan je die krijgen?

Vegan-friendly steden

Natuurlijk kan je zelf een heerlijke veganistische maaltijd koken. Wij zijn bijvoorbeeld dol op vegan koolwraps met kipstuckjes, mango en pinda-kokosdip. Geen zin om zelf de keuken in te duiken? Vanwege het coronavirus is het tijdens World Vegan Day 2020 niet mogelijk om uiteten te gaan. Maar, bestellen kan wél! En dat is misschien nog wel gezelliger zelfs. Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft aan de hand van gegevens van Happy Cow onderzocht welke steden in Nederland het meest vegan-friendly zijn in verhouding tot het aantal inwoners per de stad. In deze 10 steden vind je de meeste veganistische restaurants! Dat wordt smullen 🙂

Amsterdam – 6.0 restaurants per 15.000 inwoners

Met stip op één staat als meest vegan-friendly stad, staat natuurlijk Amsterdam! Toen ik er zelf nog woonde, at ik er vaak de meest lekkere plant based maaltjes, die je gelukkig ook goed kunt afhalen. Denk bijvoorbeeld aan Rainbowls of Oliver Green. En heb je al eens de goddelijke vega gyros van Vleesch noch Visch geprobeerd? Zeker de moeite waard!

Maastricht – 5.5 restaurants / 15.000 inwoners

In het bourgondische Maastricht kan je altijd heel goed eten. Ward en ik gaan er dan ook regelmatig naartoe om ons een weekend lang culinair in de watten te laten leggen. Maar wist je dat je ook erg goed veganistisch kunt eten in Maastricht? Zo is Pluk Cats & Coffee  bezig met thuisbezorg opties en heeft Livin Room veel lekkere veganistiscge opties die je kunt afhalen of thuis laten bezorgen.

vegan-friendly

Leiden – 5.1 restaurants / 15.000 inwoners         

Op de derde plek in deze top-10 staat het altijd gezellige Leiden! Bestel bijvoorbeeld een paddenstoelenburger met vegan kaas en pompoenchutney bij Catootje aan de markt of laat je verleiden door de vegan lekkernijen van het Slachthuis. Liever zelf de keuken in? Volg dan de workshop ‘vegan taarten bakken’.

 Utrecht – 4.4 restaurants / 15.000 inwoners        

Afgelopen augustus haalde ik samen met mijn moeder Sandra mijn trouwjurk op in Utrecht. We hebben niet alleen de jurk opgehaald, maar ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om van een super lekkere veganistische lunch te genieten. Utrecht is super vegan-friendly met restaurants als Roti Shop de dom en WAKU WAKU. Het aller lekkerste zuurdesembrood inslaan? Dan ben je bij Loaf aan het juiste adres.

 Alkmaar – 4.3 restaurants / 15.000 inwoners      

Ooit al eens in Alkmaar geweest? Ik moet eerlijk toegeven dat ik de stad nauwelijks ken. Tijd om daar verandering in te brengen. Alkmaar heeft maar liefst 27 vegan-friendly cafeetjes en restaurants, waaronder A.C. de Boer waar je vegan macarons kunt kopen! Iets minder zin in zoetsappige baksels? Breng dan een bezoek aan Trooper, waar je naast vegan junkfood ook comics, gitaren en skateboards vindt.

vegan-friendly

Nijmegen – 3.7 restaurants / 15.000 inwoners    

Nijmegen: de stad waar mijn man vandaan komt en waar zijn ouders nog steeds wonen. Wat een leuke plek is dit zeg! En wist je dat het de oudste stad van Nederland is? Reden voor een bezoek dus. Een zalig broodje vegan kroket haal je hier bij TATI Nijmegen. Meer zin in iets gezonders? Breng dan een bezoekje aan Toons Groente & fruithoek en de wekelijkse biologische boerenmarkt.

Hilversum – 3.2 restaurants / 15.000 inwoners   

Van de ‘hometown’ van mijn man, naar die van mij: Hilversum! Tot mijn negentiende heb ik hier gewoond en destijds vond ik het allemaal wat suf. Maar dat is tegenwoordig wel anders! Hilversum is hip, hot and happening en dat merk je ook in het aanbod aan vegan-friendly eetplekjes. Zo haal je heerlijk af bij Mr. vegan foodbar en is de Egyptische streetfood bar Abu Amr ook zeker een aanrader!

Groningen – 3.1 restaurants / 15.000 inwoners  

In dé studentenstad van Nederland is het heerlijk toeven. De stad telt maar liefst 33 vegan-vriendelijke plekjes en is dus niet alleen om de Martinitoren en de Grote markt het bezoeken waard. Probeer bij Bij Britta de vegan- en glutenvrije taarten en geef ook de traktaties van De herbivor eens kans tijdens een bezoekje aan het hoge noorden.

9 & 10. Den Bosch & Amersfoort – 2.7 restaurants / 15.000 inwoners   

Op een gedeelde negende en tiende plek staat Amersfoort en Den Bosch. Vergeet even de klassieke Bossche bollen en haal een plant vegan cheesecake af bij  Oerwoud in Den Bosch. Brabant iets te ver uit de richting? Dan kan je Amersfoort op je lijstje zetten. Hier vind je onder andere het vegan-friendly Bindicafe, die een waanzinnige to-go kaart hebben samengesteld.

Vegan-friendly staycation

Wauw, ik word echt helemaal happy van dit overzicht! Er zijn zo veel leuke en lekkere vegan-friendly plekjes door heel Nederland. En woon jij niet in de buurt van deze restaurants? Dan kan je altijd een heerlijke vakantiewoning in één van deze steden boeken en hier eten laten bezorgen. Twee vliegen in één klap: een leuke staycation én een goddelijke veganistische maaltijd. Wat wil een mens nog meer?

Wat is jouw favoriete vegan-vriendelijke restaurant? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook