fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Kimberley (21): “Ik help mijn moeder en betaal € 200 huur”

In de  rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 21-jarige Kimberley. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Kimberley: 1216 euro per maand (inkomen bijbaan, aanvullende beurs en zorgtoeslag)
Gezinssamenstelling: Woont bij haar moeder

Huur

“Als tiener droomde ik er altijd van om op kamers te gaan wanneer ik ging studeren. Toen ik daadwerkelijk student werd en ging rekenen wat het allemaal kost om op kamers te gaan, nam ik de beslissing om bij mijn moeder te blijven wonen. Mijn vader is bij ons weggegaan toen ik twee jaar oud was en mijn moeder en ik hebben alleen elkaar. Zij heeft het het financieel zwaar en dus leg ik een deel van mijn inkomen bij. Maandelijks geef ik haar 200 euro voor ‘mijn deel’ van de huur.”

Vervoer

“Omdat ik studeer heb ik een studenten ov-chipkaart. Gezien alle colleges online zijn en ik deze vanuit huis volg, studeer ik momenteel vanuit huis. In het weekend ga ik vaak naar vriendinnen in Amsterdam. Zij krijgen vaak een bijdrage van hun ouders en zo lukt het ze om op kamers te kunnen wonen. Voor ov-reizen in het weekend moet ik wel betalen, gemiddeld kost mij dit zo’n 50 euro per maand. Als ik met vriendinnen hier in Alkmaar afspreek, gebruik ik de fiets.”

Eten en drinken

“Mijn moeder heeft maar weinig te besteden en ik probeer te helpen waar ik kan. Elke week haal ik een grote tas boodschappen voor ons, meestal ter waarde van zo’n 30 euro. Ik zou me heel schuldig voelen als ik niet zou meehelpen met het betalen van de boodschappen, ik eet er tenslotte gewoon van mee. Toen de restaurants nog open waren ging ik in het weekend vaak een hapje eten met vriendinnen. Nu koken we bij hen thuis een lekkere maaltijd. Aan boodschappen bij mijn moeder en etentjes met vriendinnen ben ik per maand 200 euro kwijt.”

Overig

“Mijn studie en boeken zijn een flinke kostenpost. Maandelijks kost mij dit ongeveer 230 euro. Ik studeer rechten en wil later advocaat worden. Nu hard studeren zorgt ervoor dat ik later meer ga verdienen. Ik zie het als investering in mijzelf en in mijn toekomst. Verder betaal ik mijn zorgverzekering maandelijks 110 euro en koop ik soms wat make-up of kleding, dit is maandelijks ook ongeveer 100 euro. Omdat de kroegen al een tijd dicht zijn geef ik tegenwoordig een stuk minder uit aan uitgaan. Voorheen was dit ongeveer 80 euro per maand. Het abonnement van mijn mobiele telefoon is 25 euro per maand.”

Sparen

“Elke maand stort ik 50 euro direct door naar mijn spaarrekening. Het lukt me redelijk goed om hier vanaf te blijven. Op dit moment staat er 700 euro op mijn spaarrekening. Stiekem hoop ik dat ik dat deze zomer kan uitgeven aan een vakantie. De combinatie van een bijbaan en studie vind ik best zwaar, dus een beetje ontspanning zou wel lekker zijn. Nu nog hopen dat het coronavirus dan het dan toelaat!”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Lees ook: Het Huishoudboekje van Linda: “Geven elke week 500 euro uit aan afhaalmaaltijden”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook