fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Debby: “400 euro per maand kwijt aan paardrijden dochter”

In de rubriek ‘Het Huishoudboekje‘ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 40-jarige Debby. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Debby: 1.300 euro per maand (netto)
Inkomen echtgenoot Menno: 2.200 euro per maand (netto)
Gezinssamenstelling: Dochter, Senne (11 jaar) en zoon Jason, (13 jaar)

Hypotheek

“Ondanks dat Menno en ik geen waanzinnig hoog inkomen hebben, vonden wij het wel heel belangrijk om een huis te kopen in plaats van te huren. Tien jaar geleden kochten wij een fijn huis voor 190.000 euro. Een goede zet, want het is inmiddels flink meer waard. We willen voorlopig niet verhuizen, maar we weten wel dat ons huis een soort spaarpotje voor later is. We lossen elke maand af op het huis en over twintig jaar hebben we het huis vrij. Per maand zijn wij 550 euro aan rente en aflossing kwijt.”

Vervoer

“Menno heeft een auto die hij gebruikt om naar zijn werk te rijden. De kinderen en ik doen doordeweeks eigenlijk alles met de fiets. In het weekend gebruiken we de auto voor uitjes, de weekboodschappen of als Senne en Jason wedstrijden hebben. Senne rijdt paard en Jason voetbalt. We vinden het erg belangrijk om betrokken te zijn en zo veel mogelijk wedstrijden bij te wonen. Aan de verzekering, benzine en belasting zijn we 300 euro per maand kwijt.”

Eten en drinken

“We zijn geen bourgondiërs. Menno en de kinderen eten het liefst Hollandse pot. Lekkere stamppotten, verse soepen en op zijn tijd afhalen bij de Chinees. In het weekend eten we luxer dan doordeweeks. We kiezen dan vaker voor A-merken, waar we doordeweeks vooral voor huismerken gaan. Ook drinken we dan vaker wijn en bier, wat ook best aan de prijs is. Per maand zijn we 600 euro kwijt aan boodschappen”

Vakanties

“Elke zomer gaan wij drie weken naar Frankrijk. We doen dit met de auto en nemen twee tentjes mee. We zijn vooral veel aan het wandelen, fietsen en zwemmen. De vakanties zijn voor ons best duur, maar gelukkig krijgen Menno en ik allebei vakantiegeld. De jaarlijkse vakantie kost ons ongeveer 2.500 euro. Dit is inclusief benzine, de staplaats op de camping, eten, drinken en uitjes.”

Overig

“Onze overige kosten zijn hoog. We hebben natuurlijk dingen als de verzekeringen, televisie en internet, water, gas, stroom, telefoons, de krant, voetbal van Jason, gezinsuitjes, cadeautjes, bloemen, sportschool en kleding. Dit komt op 800 euro per maand. Daar bovenop geven we ook nog zo’n 400 euro per maand uit aan het paardrijden van Senne. Ze volgt drie keer per week privélessen, heeft veel kleding en spullen nodig en dat hakt er flink in. Als kind was Senne vaak depressief, maar het paardrijden heeft ervoor gezorgd dat ze weer goed in haar vel zit. Het is die 400 euro per maand dik waard dus! Soms vindt Jason het oneerlijk dat er zo veel geld naar de hobby van zijn zus gaat. Vooral op momenten waarop hij iets niet kan doen, omdat het geld gewoon even op is.”

Sparen

“Elke maand zetten wij 300 euro opzij. Hier sparen we voor de rijbewijzen van de kinderen, hun studie en onverwachtse uitgaven. Op de spaarrekening staat op dit moment ruim 7.000 euro.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

LEES HIER OOK DE ANDERE HUISHOUDBOEKJES

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

“De vakanties zijn voor ons best duur, maar gelukkig krijgen Menno en ik allebei vakantiegeld.”
Jullie boffen maar! Maar krijgt niet iedereen met inkomen uit loondienst of uitkering vakantiegeld? Jawel.

Reageer ook