fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Bo: “Erfenis van 30.000 euro binnen een jaar er doorheen gejaagd”

In de  rubriek ‘Het Huishoudboekje’ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 30-jarige Bo. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Huishoudboekje van Bo

Inkomen Bo: 3.700 euro per maand uit baan als Human Resource Manager
Gezinssamenstelling: Woont alleen

Huur

“Een paar maanden geleden zijn mijn vriend en in uit elkaar gegaan. Wij hadden samen een koophuis, maar deze hebben we na de break-up verkocht. Hier hebben we mede door een dure verbouwing nauwelijks winst op gemaakt. Mijn inkomen is goed, maar helaas voldeed ik niet aan de inkomenseis om een fijn appartement voor mijzelf te huren. Vorig jaar ontving ik een deel van de erfenis van mijn opa, na aftrek van belastingen kreeg ik maar liefst 30.000 euro. Ik voldeed uiteindelijk wel aan de eis door met de verhuurder af te spreken drie maanden borg te betalen. Mijn huur is 1.800 euro per maand en de borg was 5.400 euro. Eigenlijk is deze huur te hoog in verhouding tot mijn inkomen. Zodra de huizenmarkt weer wat rustiger is wil ik op zoek gaan naar een koophuis.”

Vervoer

“Eind vorig jaar heb ik een Birò gekocht, een soort kleine elektrische stadsauto. Het is een waanzinnig handig ding, vooral voor naar mijn werk en naar vrienden. Voordat ik mijn Birò had moest ik alles op de fiets en het openbaar vervoer doen. Nu kom ik overal snel én droog aan. De Birò kocht ik tweedehands voor 10.000 euro. Dit deed ik met het geld uit de erfenis van mijn opa. Per jaar ben ik 450 euro kwijt aan de parkeervergunning.”

Eten en drinken

“Ik houd van lekker eten en drinken. Sushi met vriendinnen, wijntjes in de zon en op zondagmiddag eten bestellen. De coronacrisis was goed voor mijn portemonnee, en ook nu geef ik hier veel minder geld aan uit. Voor de sluiting van de horeca gaf ik makkelijk 800 euro per maand uit aan boodschappen en etentjes. Eigenlijk past dit niet binnen mijn budget, maar ook hier deed ik regelmatig een beroep op de erfenis van mijn opa. Mede door de dure etentjes heb ik de hele erfenis van mijn opa er binnen een jaar doorheen gejaagd. Ik voel me hier heel erg schuldig over, vooral omdat ik weet hoe hard mijn opa vroeger voor dit geld heeft moeten werken. Mijn ouders weten niet dat alles al op is… Toen we het laatst over het kopen van een huis hadden vroegen zij zich af waarom ik het geld van opa daar niet gewoon voor gebruikte. Opbiechten dat alles al op is durfde ik gewoon niet.”

Vakanties

“Elke vijf jaar maak ik met een groep vriendinnen een grote reis. Voor deze lustrumreizen leggen we allemaal elke maand 50 euro in. Een fijne manier van sparen, want zo is het voor iedereen behapbaar én maken we de vetste reizen. Verder zit echt reizen er door de omstandigheden momenteel niet in natuurlijk.”

Overig

“In de maanden na het krijgen van de erfenis heb ik veel geld uitgegeven aan kleding, schoenen en meubels voor in huis. Toen al het geld op was heb ik ingezien dat het onwijs dom was om dit zo te doen. Tegenwoordig geef ik helemaal niet meer zo veel uit aan kleding. Ik heb nog genoeg in de kast hangen, haha! Maandelijks ben ik 300 euro kwijt aan mijn telefoon, internet, zorgverzekering, bloemen, water en gas en elektra. Best schappelijk volgens mij.”

Sparen

“Ik voel me heel schuldig over het verbrassen van de erfenis van mijn opa. Hij had zo graag gezien dat ik het had uitgegeven aan een huis of later aan mijn kinderen. En wat doe ik? Ik koop er kleding, schoenen, dure etentjes en autootje van. Om het voor mezelf en voor hem goed te maken, zet ik nu elke maand 500 euro opzij. Dat was makkelijk, maar nu alle restaurants weer opengaan moet ik écht doorzetten. Op deze manier zou ik het geld in 5 jaar weer bij elkaar gespaard moeten hebben.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Het Huishoudboekje van Jane: Een huis vol dieren die ik mij niet kan veroorloven

2 reacties

Henny Smeenk-Smale -

Anderzijds… wat is tegenwoordig 30.000 euro voor een huis. Dat bedrag heb je rustig nodig om een andere liefhebber enigszins realistisch te overbieden. Ik zou me er niet al te schuldig over voelen. Je hebt ervan genoten toch? Het kan morgen ook afgelopen zijn. Later is er soms eerder dan je denkt, dus you better f*cking enjoy it! 🙂

Joris -

Gelukkig was de erfenis maar relatief klein. Als je 30k al niet verstandig kunt uitgeven… Het is zo makkelijk; eerst denken, dan doen.

Reageer ook