fb
Damespraatjes Damespraatjes

Help, mijn kind is allergisch voor voeding

Als je een kindje krijgt dan hoop je dat hij of zij zonder al te veel problemen opgroeit. Het komt helaas steeds vaker voor dat een kind een allergie heeft vanaf de geboorte of deze in de eerste levensjaren ontwikkelt. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Als je kind allergisch is voor de kat in huis dan moet je misschien overwegen om voor het dier een ander huis te zoeken. Als je kind allergisch blijkt voor bepaalde voedingsstoffen dan betekent dat soms flink aanpassen. En goed opletten dat het misschien toch niet misgaat. Een kind dat niet spontaan een snoepje kan aannemen als het bij een vriendje speelt heeft het soms best lastig. En als iedereen een softijsje eet behalve jouw dochter die een lactose intolerantie heeft dan is dat gewoon niet leuk. Gelukkig is er wel iets te doen als je kind allergisch is voor lactose of gluten.

Hoe ontstaat een allergische reactie?

Als een kind allergisch is dan geeft het lichaam een reactie om dit te laten weten. Er wordt histamine aangemaakt om de ‘indringer’ te lijf te gaan. Bij mensen die geen problemen hebben met allergieën gebeurt dit alleen bij schadelijke stoffen. Als er sprake is van een allergie voor op zich niet gevaarlijke voeding dan is er dus sprake van een verstoring. Een allergische reactie kan heel heftig zijn. Mensen die allergisch zijn voor pinda’s en noten kunnen hierdoor zelfs in shock raken. Bij allergie tegen lactose of gluten treden meestal maag-/darmproblemen op zoals hevige buikkramp en diarree.

Een allergische reactie op groente en fruit

Het klinkt misschien een beetje vreemd, want groente en fruit zijn toch gezond. Maar toch kan het zo zijn dat je ook voor bepaalde fruit- en groentesoorten allergisch bent. Dat komt omdat er fructose in zit. Dit is natuurlijke suiker. Het wordt ook steeds vaker gebruikt om suiker (glucose) te vervangen, bijvoorbeeld in frisdrank, om het drankje toch een zoete smaak te geven. Als je allergisch reageert op fructose dan kun je problemen krijgen als je een appel of een peer eet, maar ook bij het eten van gerechten waar knoflook in is verwerkt. Ook groenten zoals prei en asperges bevatten fructose.

Toch genieten van lekkere dingen

Als een kind allergisch is voor lactose, dan is er nu een oplossing. Er zijn capsules die de allergische reactie onderdrukken. Deze kan het kind dagelijks innemen, maar ze kunnen ook dienen voor dagen dat het kind een kinderfeestje heeft of een etentje met familie. Dan kan je kind op zijn verjaardag ook gewoon mee eten van de verjaardagstaart of een ijsje eten als je met het hele gezin naar de dierentuin of een pretpark gaat. Deze capsules zijn vrij verkrijgbaar en kun je dus gewoon bestellen zonder recept van de huisarts. Lees voor gebruik wel zorgvuldig de bijsluiter en staak het gebruik als er onwenselijke bijwerkingen optreden. Deze capsules zijn uiteraard ook geschikt voor volwassenen.

Foto door EKATERINA BOLOVTSOVA via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook