fb

Helma bij Susies Haarlok

susies-haarlok-gijs-geluid
Op een mooie zonnige avond tijdens het Festival aan de Werf in mei 2012 maakte ik al kennis met Susies Haarlok. Ik wist op dat moment nog niet precies wat me te wachten stond. Mijn zoon Gijs had eerder al met Susies Haarlok  gewerkt op het Biesfestival. Hij had me getipt, dat dit wel wat voor mij zou zijn. Dit was inderdaad een rake tip. Ik heb toen een bijzonder leuke avond Veldwerk  beleefd.

Hierom liep ik op 26 oktober 2013 met veel plezier van het Amsterdam Centraal Station naar het Frascati Theater op de Nes. Ik was op weg naar de voorstelling Anderman van Susies Haarlok. Het werd direct een extra leuke wandeling door de prachtige Halloween optocht in de buurt van de Dam, waar ik door verrast werd. Ik had eerlijk gezegd geen idee, dat zoiets op dat moment in Amsterdam plaats vond. Met nog meer plezier ging ik verder. Over de voorstelling Anderman heeft inmiddels een mooie recensie in de Volkskrant gestaan, dus mijn zaterdagavond zat goed.

Hoe knap was het dan ook, dat ik ondanks die voorkennis en eerdere ervaring toch nog weer meer geraakt en verrast ben dan dat ik Susies Haarlok in 2012 in Utrecht had beleefd. Het basis concept is prachtig. De artiesten gaan de wijken in en maken daar interviews. Met ondersteuning van de audio – en/of video opnamen hiervan zetten ze de originele teksten op stevige popmuziek.

Susies-haarlok-live
Hierbij houdt het niet op. Er wordt je als bezoeker een waar feest geleverd. Een buurtfeest met in het midden Susies Haarlok. Niet statisch en echt de hele avond de zaal erbij betrekkend. Met de bingo kaarten, het bier en de vele beelden en geluiden. De échte beelden en geluiden van de geïnterviewde mensen. De mensen uit Bos en Lommer, Ondiep etc. De mannen van Susies Haarlok delen ook met hun publiek hoe de geïnterviewde mensen reageren op deze voorstelling. Mevrouw Bep van “In mijn meisjestijd toen waren d’r geen Marokkanen” zei na de voorstelling, dat ze door had dat ze daarin wel een spiegel kreeg voorgehouden. Niet alleen zij. Het is heel knap hoe Susies Haarlok relativerend, realistisch en rakend op echt te genieten muziek haar publiek even een avond verder laat denken en voelen over onze samenleving. Een grote diversiteit aan authentieke buurtmensen kregen we gepresenteerd. Breekbaar, met respect voor hoe een ieder is en denkt. In een echte originele feestvorm.

Susies-haarlok

Er waren ook geïnterviewden en buurtgenoten in de zaal. Zoals Mohammed uit de Vluchtkerk en Henri Gosen, historicus en als jaren wonend in Bos en Lommer. Dit maakt het buurtfeest Anderman nog werkelijker dan het al is. Henri Gosen heeft een presentatie gegeven over zijn buurt Bos en Lommer. Hij deed hierin een prachtige oproep: “Zorg dat je het samen beter krijgt in de buurt waar je woont.”

Als toetje heeft een vriend van Mohammed uit Ivoorkust nog samen met Susies Haarlok een aantal heerlijke nummers voor ons opgevoerd.

Het was een verrassende, geweldige en rakende avond in het Frascati Theater.

Heel lang bleef dit stuk tekst van Marike in mijn hoofd: “Probeer naast iemand te staan, die je niet kent, vraag waarom die niet meedoet en leer hem kennen, leer elkaar kennen.” Naar mijn idee is dat een sterke oproep aan ons allemaal.

Kortom: het was een meer dan een heerlijke avond met stof tot nadenken. Susies Haarlok treedt in november 2013 nog diverse keren op met Anderman in Den Haag, Leiden, Purmerend, Enschede, Alkmaar, Zwolle en Nijmegen. Pak je kans en ga het beleven! Wat mij betreft: houd Susies Haarlok in de gaten!

Meer info: http://www.susieshaarlok.nl/

Helma Ketelaar

Werkzaam vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat

www.merkbaarresultaat.nl

 

Reageer ook