Hella, Jurre en hun dochter Lila (8 jaar) wonen in een mooie villawijk in Noord-Holland. “We wonen hier heerlijk. Binnen no-time zijn we op het strand, Jurre en ik kunnen op de fiets naar ons werk en Lila kan voor het huis op straat spelen. Een droom die uit is gekomen toen we twee jaar geleden vanuit het drukke Amsterdam hier naartoe verhuisden”, vertelt Hella. “Inmiddels zijn we helemaal gesetteld, hebben we leuk contact met de buurt en heeft Lila veel vriendinnen. Echter is er één vriendin waar Jurre en ik wat moeite mee hebben: Kayleigh. En dat ligt meer aan haar moeder dan aan het meisje zelf.”
Beperkte blik op de wereld
Bij het kiezen van een nieuwe school voor Lila vonden Jurre en Hella het belangrijk dat ze op een diverse school terecht zou komen. “In Amsterdam zat Lila met alleen maar witte kinderen met hoogopgeleide ouders in de klas. Het was een goede school en de sfeer was prettig. Toch stond het ons tegen dat Lila op deze manier wel een heel beperkte blik op de wereld zou ontwikkelen.”
Allerlei achtergronden
Wanneer het gezin de stad verlaat en intrek in de villa neemt, gaat dochter Lila naar haar nieuwe school. “We hebben gekozen voor een Montessori school die weliswaar in onze wijk staat, maar waar kinderen met allerlei achtergronden op zitten. Lila zit in de klas met de kinderen van artsen en advocaten, maar ook met kinderen waarbij de ouders geen werk hebben of de taal slecht beheersen. In het begin was dat voor ons allemaal wennen, maar nu weten we niet beter. Ik vind het een verrijking dat zowel de kinderen als de ouders niet allemaal hetzelfde zijn.”
Weinig te besteden
Toch is er iets waar Hella wél wat moeite mee heeft. “Lila is namelijk beste vriendinnen geworden met Kayleigh. Een lief kindje met lang blond haar. Kayleigh is typisch zo’n meisje waarbij Lila op haar oude school nooit mee in contact gekomen zou zijn. Ze komt uit een gezin met gescheiden ouders, veel broertjes en zusjes en een moeder met psychische problemen. Het gezin heeft weinig te besteden en dat kun je goed zien aan de kleding van de kinderen, de ongezonde broodtrommels en de staat van hun huis. En vooral dat huis is iets waar ik me zorgen over maak.”
Graag erbij hier thuis
Omdat Lila en Kayleigh beste vriendinnen zijn, willen ze bijna elke dag met elkaar spelen. “Meestal spelen ze bij ons thuis. Dat is fijn voor de moeder van Kayleigh, want zo heeft ze toch weer een kind minder. Kayleigh is een lieverd en we hebben haar er graag bij hier. Het is een slim meisje en je merkt dat ze geniet van alle boeken, puzzels en het stimulerende speelgoed bij ons thuis. Ze eet graag mee van de gezonde maaltijden en geniet ervan dat we met z’n allen aan tafel zitten. Bij haar thuis eten ze zelden allemaal samen.”
Vies appartement
In periodes waarin de moeder van Kayleigh zich wat beter voelt, wil ze graag dat Kayleigh en Lila ook bij haar spelen. “Dat begrijp ik heel goed. Haar dochter is vaak bij ons en dan mist ze haar natuurlijk. Als moeder snap ik dat en tóch heb ik liever dat de meiden hier spelen. Het huis van Kayleigh is erg vies, er wordt binnen gerookt, overal liggen uitwerpselen van de katten en het is er hartstikke muf. Er is geen tuin, geen balkon en Kayleigh deelt haar kamer met haar twee zusjes. Veel plek om lekker te spelen is er niet. Ik vind het een ongezonde situatie en schrik elke keer weer als ik Lila na het spelen kom ophalen.”
Stinkende kleren
Hella vindt het lastig als Lila en Kayleigh in het vieze appartement willen spelen. “Het laatste wat ik wil doen is mijn dochter haar speelafspraak onmogelijk maken. En ook wil ik Kayleigh niet weghouden bij haar moeder. Zeker als het even wat beter gaat is het fijn als ze tijd kunnen doorbrengen met elkaar. Toch voelt het ook helemaal niet goed om mijn dochter urenlang op zo’n ongezonde plek te laten zijn. Bij thuiskomt stinken haar kleren naar rook en vertelt ze geregeld dat de avondmaaltijd uit chips, frikandellen of pasta zonder saus bestond.”
Schaamt zich
De twijfel over wat ze kan doen, slaat steeds verder toe bij Hella. “Ik heb het gezin van Kayleigh al vaak hulp aangeboden. Zowel financieel als in praktische zin. Maar haar moeder wil er niks van weten en schaamt zich hiervoor. Ik ben inmiddels op het punt dat ik eigenlijk niet meer wil dat Lila daar nog speelt. Maar voor zowel haar als Kayleigh vind ik dat ook heel verdrietig. Wat kan ik doen?”
Afbeelding: Clayton Webb via Unsplash
Tinie verliest het contact met haar buurt: ik word gek van die rijke stadsmensen die alles opkopen’
Ze is een Bussumse in hart en nieren. “Drieënzestig jaar geleden werd ik hier geboren en ik hou van mijn dorp. Mijn kinderen en familie wonen hier en ik ga Bussum alleen tussen zes plankjes uit.” Maar daar is Tinie sinds het Gooise dorp wordt overspoeld met uit Amsterdam vluchtende dertigers niet meer zo zeker van. “Ik wil geen conceptstores, ik wil gewoon naar C&A… LEES HIER VERDER!
Margreet -
Ik was tien en mocht niet met Pietje, zo heette hij echt, spelen want hij kwam uit een asociaal gezin. Geen idee wat dat was, nu weet ik dat juist ons gezin niet deugde. Ik was liever nooit thuis en ging dus wel met Pietje om. Ik vind het sws een goed idee om kinderen vrij te laten in hun keuzes, ze je vertrouwen te geven. Als jij het allemaal zo goed doet zal Lila de keuze maken die goed is.