Heerlijk voor dit weekend: Frisse Braziliaanse wentelteefjes

Rabanada’s zijn een soort wentelteefjes, maar dan niet gemaakt van oud wit brood, maar van zuurdesembrood. In Brazilië ontbijten ze graag met rabanada’s en inmiddels snappen mijn kinderen en ik dat maar al te goed. De gebakken, nog warme broodjes worden namelijk geserveerd met verse bosvruchten en Griekse yoghurt. Een ideaal, fris hapje als ontbijt op WK-wedstrijdddagen of tijdens de rust van een WK-voetbalwedstrijd. Het bereiden van de rabanada’s is voor kinderen een feest; vooral het bakken en keren van het brood. En het bestuiven ervan met het cacaomengsel. Feest in de keuken!

Ka-kookt-wentelteefjes-dp

Ingrediënten

1 zuurdesemstokbrood
3 eieren
1 dl volle melk
175 gr zoete gecondenseerde melk
½ theel. vanille-extract
½ theel. zeezout
boter om in te bakken
1 eetl. cacao
1 eetl. kaneel
1 eetl. poedersuiker
verse bosvruchten
Griekse yoghurt

Bereiden

Snijd het stokbrood diagonaal in plakken van 2-2,5 centimeter dik en leg ze in een enkele laag in een brede, ondiepe ovenschaal. Klop de eieren los in een kom en klop melk, gecondenseerde melk, vanille-extract en zout erdoor. Giet het mengsel over het brood, keer de sneden brood en druk ze aan tot ze goed bedekt zijn. Dek ze af met plasticfolie en zet ze 20-30 minuten in de koelkast.

Smelt vlak voor het opdienen de boter op matig vuur in een grote pan met antiaanbaklaag. Haal de sneden brood met een vork uit de schaal en laat het overtollige vocht uitlekken. Leg ze in de pan. Bak het brood in porties 2 minuten aan elke kant tot de sneden goudbruin zijn. Leg ze op een schaal en houd ze warm.

Tom-eet-wentelteefjes-dp

Meng intussen cacao, kaneel en poedersuiker en bestuif het brood hiermee. Serveer het brood warm met verse bosvruchten en Griekse yoghurt.

Het recept is afkomstig uit het boek Brasil! Het Kookboek van David Ponte, Lizzy Barber en Jamie Barber. Het staat boordevol Braziliaanse recepten en is onlangs uitgegeven bij Karakter Uitgevers.

Voor meer WK recepten kun je hier kijken.

Karin-van-Leeuwen-portret-gemaakt-door-Tom-m
Karin van Leeuwen (41) jaar is in between jobs, maar drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes.  Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen. De andere blogs van Karin op Damespraatjes vind je hier

Lees hier de persoonlijke blog van Karin: www.kaleeuw.blogspot.com

Foto: gemaakt door Tom Brekelmans


2 reacties

Debbie -

Ik ken de rabanada toch echt anders. Oud wit stokbrood snijden in een mengsel van melk, gecondenseerde melk en ei dopen. Frituren! uit laten lekken en door een mengsel van suiker en kaneel halen. Zonder yoghurt en bosvruchten. En vooral in grote hoeveelheden tijdens de kerstdagen.

Dus ik probeer ze meestal te vermijden en slechts 1x per jaar te eten 🙂

Karin van Leeuwen -

Dat klinkt wel heel smakelijk! Vooral dat frituren. Dank voor de tip. Ik kan niet wachten de rabanada ook eens op deze manier te bereiden!

Reageer ook