fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heerlijk nieuw vakantieland: Bulgarije

bulgarije-albena-dp
Bulgarije is bij ons nog niet zo heel erg bekend als vakantieland. Sinds het land in 2007 toetrad tot de Europese Unie kwam daar snel verandering in. De Bulgaarse rivièra aan de Zwarte Zee is net zo spectaculair als de mediterrane kust, het binnenland ligt vol met oude dorpjes en natuurgebieden, en het prijspeil is lager dan waar dan ook in Europa. Vanaf Schiphol vlieg je in een uur of drie naar Bourgas, een mooie, levendige stad aan de Zwarte Zee.

Strand en natuur

Sinds vliegtuigmaatschappijen meer vliegtickets naar Bourgas aanbieden, ontdekken steeds meer Nederlanders de mooie zandstranden van de Bulgaarse rivièra. Een aantal resorts die speciaal voor het communistische partijkader werden gebouwd zijn nu omgetoverd tot bruisende badplaatsen die in toenemende mate worden ontdekt door buitenlandse toeristen. Het oude Albena is één van de mooiste kustplaatsen aan de Zwarte Zee. Voor natuurliefhebbers is er ook veel te zien. Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap, met groene heuvels, dichte bossen en ruig gebergte. De rivieren zitten vol met vis en in de bergen leven wolven, beren en zwijnen. Bij Roussalka bevindt zich een vogelkolonie aan de kust. In het binnenland zijn veel traditionele dorpen waar eeuwenoude kerken staan.

Corendon-bulgarije

Het Rila klooster is geplaatst op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar er zijn ook veel minder bekende kloosters te ontdekken: sommige zijn uitgehouwen in een rots, onbereikbaar bovenop de top van een berg of eenzaam in een bos. Het Bulgaars-Orthodoxe geloof is één van de oudste geloven uit de geschiedenis van het Christendom, en heeft eeuwenlange Turkse overheersing doorstaan.

Wintersport

Bulgarije heeft veel wintersportgebieden met grote sneeuwzekerheid en veel zonuren. Voornamelijk de resorts rond Borovets, Vitosha en Bansko zijn erg goed ontwikkeld. Pampovoro is gemodelleerd naar Les Arcs in Frankrijk, alleen is het vele malen goedkoper. Het prijspeil is een lachtertje vergeleken bij Nederland. Een kopje koffie op een terras kost 40 cent, een fles wijn een paar euro.

Bulgarije-corendon-flickr

 

Reageer ook