fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heel bijzonder: Conceptuele kunst met zijdewormen

zijderupsen2.jpg
Op 14 december is een bijzondere expositie geopend in de Prins Claus Galerie. Liang Shaoji uit China maakt zijn kunstwerken met behulp van zijdewormen. Hij ontvangt hiervoor de Prins Claus Prijs 2009. Damespraatjes was bij de opening waar Liang Shaoji zijn dankbaarheid voor het ontvangen van de prijs uitsprak. "Mijn kunstwerken zijn ten nauwste verbonden met de aarde, de natuur en de kosmos." Damespraatjeslezers zijn van harte uitgenodigd. De expositie is open tot 14 maart 2010. 

Liang Shaoji komt uit Shanghai.  Nadat hij zijn studie in textiele kunst aan de Kunstacademie van Zhejiang had voltooid, merkte hij dat de beperkingen van het weefgetouw hem hinderden. Omdat hij zich tot ruwe zijde aangetrokken voelde, begon hij zijdewormen te kweken – symbolen van generositeit en volharding in de Chinese cultuur – en deze in zijn kunstwerken te betrekken door ze hun draad om objecten heen te laten weven. Zijderupsen produceren slechts eenmaal in de twee jaar zijdedraden, dus het creëren van de kunstwerken neemt wel enige tijd in beslag.

zijderupsen3.jpg
Pas op zijn 45e begint Liang Shaoji met het maken van deze werken. Ver weg van de vibrerende moderne Chinese kunstscène in de grote steden, werkt hij in een kleine stad, waar hij zijn eigen veld omploegt. Dat veld staat vol met bamboebomen. Als de verfrissende ochtenddauw er overheen gegaan is, en lucht helderblauw wordt, kunnen we een bijzonder spektakel waarnemen: het langzame bewegen van kleine rupsachtige diertjes die een van de bijzonderste materialen van de natuur produceren: zijde. In de woorden van Hou Hanru, directeur van de tentoonstellingen en museumstudies van het San Francisco Art Institute: "Liang Shaoji heeft door zijn geloof in de spirituele en materiële kracht van een intiem samengaan en uitwisseling tussen het werk van de natuur en de menselijke verbeelding – een verbeelding die diep geworteld is in de Chinese cultuur en de kijk op de kosmos – hedendaagse kunstwerken gemaakt die de eeuwigheid oproepen. Zijn werk herinnert ons aan iets wat bijzonder belangrijk is voor ons leven, onze relatie met de natuur. Daaraan wordt vaak voorbij gegaan in de hedendaagse cultus van onze eendimensionale moderniteit."   

In antwoord op een vraag van curator van de tentoonstelling, Marianne Brouwer, over het gebruik van zijdedraad, zegt Laing Shaoji "De lange zijdedraden hebben iets gemeen met de geschiedenis van China. De zachtheid en de semi-transparantie van zijde worden hogelijk gewaardeerd door mensen uit het Oosten. Een zijdeworm leeft maar vijftig of zestig dagen, maar hun gezamenlijke levenscycli vormen een eindeloze keten van zielsverhuizing. Deze tegenstelling van kort en lang leven intrigeert me. Zijdedraden hebben iets gemeenschappelijks met ons lot. Zij zijn tegelijkertijd fragiel en duurzaam. Ik heb altijd mensen gerespecteerd die, hoewel ze in armoedige omstandigheden leefden, optimistisch en positief bleven. Ik heb ook een absolute passie voor pasgeboren wezens. Het leven is vol met onzekerheid en mogelijkheden, alsof het aan een zijden draadje hangt. Het leven zelf volgt altijd de sporen van de draad en het probeert opnieuw geboren te worden. Menselijke wezens zijn niet superieur aan andere schepselen. Als ik een zijdeworm zie, behandel ik die als een baby. Het zorgen voor zijdewormen is voor mij hetzelfde als de zorg voor het leven en voor mensen."
 

Prins Claus Fonds Galerie, www.princeclausfund.org

Herengracht 603

1017 CE Amsterdam

tel. 020-3449160

Open van dindag – vrijdag  10.00 – 17.00

toegang gratis

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

zijderupsen1.jpg

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook