fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb jij misschien last van artrose? Sandra checkt de symptomen

Stil zitten? Dat is niets voor mij. Het liefst beweeg ik de hele dag. Hardlopen, fietsen, zwemmen, in huis allerlei klusjes doen: heerlijk! Maar ’s ochtends moet ik wel eerst op gang komen. Als ik mijn bed uitstap kraakt het aan alle kanten. Mijn voeten doen een beetje pijn, ik moet niet bukken want dan zou er iets in mijn rug kunnen schieten en mijn knieën voelen ook wat stram. Na 1 of 2 minuten beweging (en na mijn eerste kop koffie) verdwijnen alle pijntjes en kan ik er weer tegenaan. Laatst vroeg een vriendin aan me “heb je misschien last van artrose?”. 

Meestal wil ik een pijntje niet meteen een naam geven. Het gaat vaak wel weer over en voor je het weet ga je jezelf een patiënt noemen haha! Toch triggerde de vraag van mijn vriendin me wel en ik besloot op onderzoek uit te gaan. Wat is artrose eigenlijk, wie hebben het vooral en wat zijn de symptomen? Graag deel ik mijn bevindingen met jullie!

Wat is artrose eigenlijk (de simpele versie)?

Grofweg komt het hier op neer dat de uiteinden van onze botten zijn bekleed met een laagje kraakbeen dat die uiteinden beschermd tegen wrijven, krachten en schokken. Door allerlei oorzaken kan dat kraakbeen verdwijnen (bijvoorbeeld door overbelasting, slijtage etc.) en dan krijg je pijn doordat de botuiteinden onbeschermd zijn.

Wie hebben vooral artrose?

Eerlijk gezegd dacht ik dat artrose een ouderdomsklacht zou zijn. Het komt inderdaad veel voor bij ouderen, maar ook bij topsporters, mensen met beroepen die de gewrichten belasten, mensen met overgewicht en mensen die ooit een blessure of letsel aan een gewricht hebben gehad. En vrouwen hebben een grotere kans op artrose dan mannen.

Wat zijn de symptomen van artrose?

1. Je hebt pijn. Vaak is er in het begin sprake van een lichte pijn in handen, de heupen en de knieën. Meestal in het gewricht zelf, maar het kan ook gaan uitstralen. Vaak is de pijn het hevigst na een periode van rust, bijvoorbeeld na het opstaan ’s morgens of na lang zitten. Dit wordt ook startpijn genoemd en het gaat na een paar minuten bewegen meestal weer weg. Naarmate de artrose zich ontwikkelt kun je ook pijn krijgen in rust bijvoorbeeld als je ’s nacht in bed ligt.

2. Je voelt stijfheid.  Met name ’s ochtends voelen je gewrichten stijf aan, ook wel ochtendstijfheid genoemd. Na een paar minuten verdwijnt het. Nou, dit herken ik wel haha!

3. Je gewrichten kunnen zichtbaar veranderen.  Door artrose kunnen gewrichten breder worden, vervormen, een andere stand aannemen of er kunnen zelfs (pijnloze) uitsteeksels ontstaan, vooral bij de vingers.

4. Andere signalen van artrose. Krakende gewrichte of gewrichten die dikker, roder, warmer, pijnlijker worden en waar de functie (tijdelijk) van afneemt. Of kleine stukjes bot die afbreken en door het gericht gaan zwerven,  hierdoor kan het gewricht soms ‘op slot’ zitten.

Heeft Sandra artrose?

Als ik voor mezelf aan de hand van het bovenstaande lijstje check of ik artrose heb, dan denk ik dat ik vooral een beetje stijfheid in de ochtend (punt 2) voel. Alleen dat kan ik geen artrose noemen. Ik sport heel veel en daardoor voel ik me lekker en fit, maar ik realiseer me ook dat ik wel op moet passen dat ik mijn laagjes kraakbeen niet kwijtraak.

Herken jij de bovengenoemde symptomen? Breng dan zeker een bezoekje aan de huisarts en overleg wat je hieraan zou kunnen doen!

Bron: dokterdokter.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook