fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb jij last van een meidenknie? Check het hier!

Een tijdje geleden had ik enorm last van mijn knie. De oorzaak legde ik zelf bij het hardlopen dat ik tijdens een vakantie heb gedaan. In dat warme vakantieland had ik geen centje pijn, maar toen ik thuiskwam begon de pijn en heb ik weken bij een fysiotherapeut gelopen. Met fietsen had ik gelukkig geen pijn, maar het heeft maanden geduurd voordat ik weer op mijn knieën kon zitten. En van hardlopen heb ik nu (voorgoed) afscheid genomen.

Achteraf vraag ik me af of ik misschien last heb gehad van een meidenknie. Dit komt vooral voor bij jongeren in de groei en bij vrouwen. De deftige naam voor meidenknie is patellofemoraal pijnsyndroom.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Patella betekent knieschijf en met femoraal betekent ‘van het bovenbeen’. Zoals je misschien weet ligt de knieschijf op het kniegewricht. Als je je been strekt en buigt, schuift de knieschijf over het kniegewricht heen. Soms ontstaat hierbij irritatie tussen de knieschijf en het kniegewricht doordat je je knie niet helemaal goed beweegt, misschien trekt je knie af en toe wat te veel naar binnen.  De klachten kunnen dan ontstaan, zeker als je die (verkeerde) bewegingen wat te vaak maakt. Dat geeft pijn in het gebied op en rond de knieschijf.

We vonden een mooie video waarin dit heel duidelijk wordt uitgelegd.

Wat zijn de symptomen van een meidenknie?

Je hebt pijn op, onder of rond de knieschijf en als je de trap oploopt kun je een wat wankel gevoel hebben. Ook kan de knie wat stijf aanvoelen of dik worden. De pijn wordt erger als je:

  • lang zit met gebogen knieën
  • je hurkt of knielt
  • je de trap oploopt
  • je tegen de wind in fietst of tegen een heuvel/berg op fietst
  • de trap oploopt kun je een wankel gevoel hebben

In de volgende gevallen wordt de pijn juist minder:

 • bij rust
 • als je je knie strekt.

Hoe kun je een meidenknie behandelen?

We adviseren je zeker om in overleg met de huisarts naar een fysiotherapeut te gaan. Hij zal na het stellen van een diagnose de knie gaan behandelen. Daarnaast zal hij je ook oefeningen laten doen, omdat de klachten zijn ontstaan doordat je verkeerd bewogen hebt of omdat bepaalde spieren versterkt moeten worden.

Heb jij een meidenknie of een meidenknie gehad?

Dan zijn we heel benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe ontdekte je dat je dit had? En ben je behandeld of heb je oefeningen gedaan? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we fijn!

Bron: Thuisarts.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Isabelle -

Ik heb vanaf mijn 11ste al ontzettende last van mijn knieën, ik ben inmiddels 16, maar dag in en dag uit last mijn knieën! Ik raad het echt aan om actie te ondernemen en als je aan een belastende
Sport doet een andere sport te kiezen… ik ben zelf heel eigenwijs in geweest en heb hierdoor mijn knieën veel beschadigd! Het komt allemaal goed en zorg ervoor dat je een goed doel voor ogen hebt, zodat je niet aan je pijn hoeft te denken!

Sylvia -

Ik heb van mijn 12e tot ongeveer mijn 23e last gehad van een meiden knie. Fysiotherapie gehad, orthopeed bezocht, zelf 6 weken in het gips gezeten. Nu (inmiddels ben ik 39) nog steeds afen toe last. Weet niet of dit hier van het gevolg is.

Richelle -

Toen ik 13 a 14 jaar oud was ben nu 21 had ik veel last van mijn knie naar veel dokters en fysio bezoekjes kwam ze er achter dat ik een meisjesknie heb. Ik en mijn ouders dachten dat het door het voetballen kwam. Maar helaas kreeg ik op mijn 15 een ontsteking er in. Maar met veel fysio hulp kan ik nu zo goed als goed functioneren en kan ik bijna alles weer behalve 10 min lang op mij knieën Zitten

Anita -

Heel herkenbaar! Ik heb het alleen ook voornamelijk als ik de trap af loop of schuin naar beneden loop. Ook op het strand lopen is geen succes..

Reageer ook