fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb jij je digitale nalatenschap geregeld?

Heb jij er over nagedacht wat er met de social media accounts moet gebeuren als je dood gaat? Nee, nou dan ben je niet de enige. Zo’n 60 procent van de Nederlanders heeft hier niet over nagedacht terwijl de gevolgen groot kunnen zijn. Wat dacht je van verjaardagsmeldingen als je al bent overleden of een geheim (second love) dating account dat nog actief is.

Opvallend is, dat bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) wil dat zijn of haar nabestaanden die beslissing nemen. En dat terwijl maar liefst 59 procent helemaal geen social media accounts van overleden familie en vrienden wil beheren. Een groeiend aantal Nederlanders zit er niet op te wachten om na iemands overlijden beslissingen te moeten nemen over zijn of haar Facebook, Instagram, LinkedIn of Snapchat, of misschien wel dating account.

Nog maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat zij tijdens hun leven een enorme hoeveelheid data aanmaken, die voor altijd online blijft staan en waarmee nabestaanden geconfronteerd worden. Zo heeft 81 procent van de Nederlanders helemaal niets geregeld met betrekking tot zijn of haar digitale nalatenschap. Inmiddels is dan ook bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders al wel eens geconfronteerd met een ‘spookaccount’: een online profiel van iemand die al overleden is.

Emile de Jong, directeur van Nuvema, een uitvaartverzekeraar die onderzoek deed naar social media testamenten: “Een verjaardagsnotificatie van iemand die overleden is, een vriendschapssuggestie via Facebook of een gepersonaliseerde nieuwsbrief van een forum waar een overledene actief was – het zijn voor nabestaanden pijnlijke momenten als er niets met de profielen gebeurt. Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat we onze sociale nalatenschap graag door nabestaanden laten regelen, maar dat nabestaanden daar juist niet op zitten te wachten. Een moeilijke situatie als je ermee geconfronteerd wordt. In een tijd van rouw moeten nabestaanden hun aandacht verdelen over het regelen van de uitvaart, het op de hoogte stellen van instanties en het verdelen van vermogen en spullen – een zware periode. Daar komt nu ook nog het groeiende aantal digitale-mediaprofielen bij. Het is van belang dat iedereen nadenkt over wat er na het overlijden moet gebeuren en – waar mogelijk – vast voorbereidingen treft.”

42 procent wil dat profielen verwijderd worden

Slechts acht procent heeft weleens met iemand gepraat over zijn of haar eigen digitale nalatenschap en nog eens acht procent heeft voor nabestaanden wachtwoorden en gebruikersnamen opgeslagen. Een aantal mensen (twee procent) schakelt een organisatie in om na overlijden zorg te dragen voor zijn of haar online profielen. Ondanks het feit dat nog maar zo weinig mensen iets geregeld hebben, willen veel Nederlanders (maar liefst 42 procent) wel dat hun online profielen verwijderd worden. Slechts acht procent wil dat alles online blijft staan. Vijf procent heeft als wens dat zijn of haar digitale profiel een online gedenkplaats wordt.

Heb jij hier al eens over nagedacht of misschien zelfs al wel wat geregeld? Laat het ons weten via het formuliertje hieronder.

Bron: Nuvema social media testament onderzoek

Lees ook: Heerlijke stamppot pastinaak met tomaatjes en spekjes

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook