fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heb jij de laatste drie jaar een geannuleerde, overboekte of vertraagde vlucht gehad? Je hebt mogelijk recht op compensatie!

In 2009 deed ik eindexamen op de middelbare school. Yes, ik was geslaagd! En als klap op de vuurpijl was het me ook gelukt om mij in te schrijven op een Amerikaanse college. Je kunt je wel voorstellen dat ik met een heerlijk gevoel de zomervakantie inging. Om alles nog een beetje perfecter te maken, vlogen mijn ouders, zusjes en ik de dag na mijn diploma-uitreiking naar Curacao. Helaas zijn we daar die dag nooit aangekomen… 

Dikke vertraging

“Dames en heren. We hebben vervelend nieuws uit de cockpit. Wegens technische problemen zijn we omgekeerd en weer onderweg terug naar Schiphol” klonk er na vier uur vliegen door het omroepsysteem van het vliegtuig. We wisten niet wat we hoorden… “Mama, gaan we nu niet op vakantie?” vroeg mijn zusje aan mijn moeder. Na aanvullende informatie die we op Schiphol kregen, bleek dat we inderdaad niet die dag naar Curacao zouden vliegen. Samen met de andere passagiers werden we ondergebracht in een hotel vlakbij Schiphol. De volgende ochtend vlogen we alsnog naar Curacao. We waren blij dat we er waren, maar baalden wel dat we een hele vakantiedag misliepen.

Na een heerlijke vakantie van drie weken, was het tijd om terug te vliegen naar Nederland. En je gelooft het nooit, maar ook nu waren er weer technische problemen met het vliegtuig. Dit keer vertrokken we helemaal niet en werden we direct ondergebracht in een hotel vlakbij de luchthaven. Ook nu hadden we weer meer dan 24 uur vertraging…

€ 6.000 terug gekregen

Je snapt: wat als een heerlijke vakantie begon, eindigde in een heuse vlieg-nachtmerrie. Gelukkig hoorden we toen we thuiskwamen dat we recht hadden op compensatie. Maar liefst € 600 per ticket, per vlucht! Dit kwam in ons geval neer op € 1.200 per persoon en mijn ouders kregen dan ook € 6.000. Een heleboel geld, maar dat mag ook wel als je ziet wat er allemaal mis is gegaan die vakantie.

Recht op een financiële compensatie

Nou is dit een wel héél extreem verhaal. Maar wist je dat je al vanaf 3 uur vertraging recht hebt op een financiële compensatie van maximaal € 600? Dit geldt trouwens ook als de vlucht overboekt of geannuleerd is. De EU-wetgeving inzake de rechten van vliegtuigpassagiers heet officieel Verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 11 februari 2004. Het is een Europese wet die luchtvaartmaatschappijen verplicht passagiers te compenseren voor lange vluchtvertragingen, annuleringen van vluchten en overboekingen. Passagiers van vluchten binnen de EU die onder de reikwijdte van Verordening (EG) nr. 261/2004 vallen, hebben bij vertragingen van meer dan 3 uur recht op maximaal €600 aan compensatie.

Hoe krijg ik mijn geld?

Maar hoe krijg je dat geld terug? Je zou zelf een brief kunnen schrijven naar de luchtvaartmaatschappij. Maar er zijn ook instanties die dit voor jou kunnen doen. Vaak is dit op no cure, no pay basis. Dit houdt in dat als het ze niet lukt om de compensatie van de luchtvaartmaatschappij voor jou te krijgen, jij deze instantie ook niks verschuldigd bent. Lukt het ze wel om geld voor jou terug te krijgen, dan wordt hier een klein percentage van ingehouden. Zo scheelt het jou een heleboel tijd en weet je zeker dat je geen kosten maakt wanneer je geen compensatie zou krijgen.

Tot drie jaar later

Wist je dat je tot drie jaar na de vertraging, annulering of overboeking nog recht kunt hebben op een compensatie? Stel: je vloog twee jaar geleden met Vueling naar Mallorca, maar helaas bleek de vlucht ruim 12 uur vertraging te hebben. Dan kan je een claim indienen bij Vueling en vragen om een financiële compensatie. Het kan zeker lonen om even in je geheugen te graven om te kijken of je mogelijk nog recht hebt op een compensatie.

Heb jij ooit vertraging gehad?

Het geld dat je krijgt kan natuurlijk nooit je gemiste vakantiedag goedmaken. Toch is het goed dat deze regelingen er zijn. Op deze manier zullen luchtvaartmaatschappijen er dan ook alles aan doen om hun vliegtuigen op tijd te laten vliegen. Heb jij het ooit meegemaakt dat je dikke vertraging had? Of dat je vlucht zelfs helemaal niet ging?

Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook