fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hangende bloempotten vrolijken saaie schutting en bleek balkonmuurtje op

Als ik ’s ochtends vroeg de keuken inslof, de deur openzet en naar buiten kijk, word ik keer op keer blij van mijn kleurrijke hangende bloempotten. Elk jaar, als de lente in de lucht hangt, haast ik mij naar het tuincentrum en sla ik mijn slag. Ik verzorg de planten met hart en ziel en wordt beloond door prachtige bloemen in de mooiste kleuren. Daar doe ik het voor!

Een hovenier schudt ongetwijfeld zijn hoofd als hij onze tuin ziet, maar alle struiken, vaste planten en bijna zestigjarige kersenboom hebben het er naar hun zin en ik vind het een heerlijke tuin. Regelmatig krijg ik van vriendinnen stekjes met ingewikkelde namen die ik ogenblikkelijk weer vergeet maar vrolijk de grond in schep. Ongeduldig wacht ik af wat voor een moois er uit dat voor mij onbekende stekje groeit.

Toen we hier net kwamen wonen was de tuin een jungle en ik onwetend. Vooral de eerste jaren maakte ik gebruik van eenjarig zomergoed. Planten die me beloofden een jaar lang uitbundig te groeien en te bloeien en het daarna mooi vonden geweest. Dat was een prima oplossing om een keuze te maken uit vaste planten die ik klein kocht (anders onbetaalbaar) en waarvan ik wist dat het nog jaren zou duren voordat daar een beetje behoorlijke struiken uit zouden komen.

Kleur in de tuin

Om kleur in de tuin te brengen, koos ik voor bloemen. En dat doe ik nog steeds. Alleen hoef ik nu minder zomergoed te kopen omdat mijn tuin in de loop van de jaren door zon, regen en mijn bezielende groeisupport mooi dicht is gegroeid en het onnodig is de zwarte gaten op te vullen met rode en roze geraniums. Tot grote hilariteit van mijn vrienden die mij over het algemeen hip en niet stoffig vinden, ben ik gek op geraniums. Alle soorten en maten sluit ik in mijn hart en verzorg ik alsof het mijn babies zijn.

Sierlijke haken

Dat onze tuin inmiddels goed begroeid is, neemt niet weg dat ik gewoon weer twee prachtige hangende bloempotten een toplocatie heb gegeven. Aan de sierlijke haken die De Man aan de schutting bevestigde hangt het topzwaar en schitterend te wezen. Op warme dagen geef ik twee keer water en een zomerlang heb ik er plezier van. Mijn vriendin, die op een appartement in het centrum woont, heb ik er ook een cadeau gedaan want die hangende pracht vindt het ook prima om een balkonnetje op te vrolijken. Want saaie muren schuttingen worden in no time heuse blikvangers. Bovendien zijn hangende bloempotten in verschillende maten verkrijgbaar, soms al voorzien van planten, maar je kunt je natuurlijk ook je eigen hanging basket samenstellen. Zorg er dan voor dat je in het midden van de pot rechtop groeiende planten neemt en daarom heen hangers. Zelf ben ik dol op Franse hanggeraniums, maar je kunt natuurlijk ook andere hangende planten kiezen.

Makkelijke planten

Het voordeel van de hangende bloempotten is dat als de plantjes eenmaal bloeien je er weinig omkijken naar hebt. Ja, dagelijks je gietertje vullen en water geven, maar er zijn ook hangende bloempotten met een waterreservoir. Ook knip ik met liefde de dode bloemetjes eruit, maar voor de rest regelen die planten het allemaal lekker zelf. Ideaal dus als je niet heel groene vingers bezit maar wel van kleurrijke planten houdt. Zoals mijn vriendin die het voorbij lopen mompelde dat ze deze bloemenpot leuk vond, maar niet zat te wachten op mijn geraniums. “Daar ga je maar lekker zelf achter zitten,” gierde ze…..

Ben jij een tuinfreak? Houd je van bloemen en planten? Heb je tuintips? Wij zijn benieuwd. Deel ze met ons in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook