fb
Damespraatjes Damespraatjes

Handig ‘speelgoed’: fidget toys zoals spinners

Rages, dat is toch meer iets voor kinderen om te volgen. Zeker als het om speelgoed gaat. Toch? Niet helemaal waar. Soms zijn er ook dingen die als speelgoed worden gezien, maar die eigenlijk ook voor volwassenen heel waardevol kunnen zijn. Een van de grootste hypes van de afgelopen jaren zijn nog wel fidget toys zoals spinners. Misschien heb je ze wel eens ergens in een winkel gezien. Of zag je er een kind mee. Wat zijn het precies?

Speelgoed dat helpt te ontspannen en focussen

Kreeg jij als kind ook vaak de opmerking dat je stil moest zitten, en niet zo moest friemelen? En ben jij nu nog steeds zo iemand die bijvoorbeeld altijd een balpen bij de hand heeft om mee te klikken, of een papiertje om aan te frunniken? Was niet bang dat je de enige bent, want er zijn heel veel mensen die deze ‘tic’ hebben. Het lijkt alsof je zenuwachtig bent, en daarmee maak je andere zenuwachtig. Maar eigenlijk is het juist iets dat veel mensen doen om te ontspannen of zich te concentreren.

De stressbal 2.0

Moet jij nu ook al gelijk aan een stressbal denken? Ergens eind vorige eeuw zag je ze opeens overal. Kleine zachte balletjes die mensen zouden helpen tot rust te komen, en ze beter te kunnen laten concentreren. Hier kan zeker een kern van waarheid in zitten. We komen immers steeds meer te weten over hoe geest en lichaam samenwerken. Allereerst zorgt beweging voor vermindering van stress. Moet je daarnaast lang stilzitten en luisteren? Dan schakelt je brein over in een inactieve stand. Door iets met je handen te doen, zoals friemelen of tekenen, zorg je voor een betere focus.

Stressballen hebben lang een beetje een slecht imago gehad. Door veel mensen werden ze gezien als speelgoed voor managers, die zich onnodig druk maken. Een jaar of vijf geleden werden echter de eerste fidget toys op de markt gebracht. Diverse crowdfundingacties gaven al wel aan dat er toch veel vraag was naar zogenaamd friemelspeelgoed. Al gauw was er echt sprake van een hype, vooral voor wat betreft fidget spinners. Intussen is er nog veel meer friemelspeelgoed. Erg populair dit jaar zijn bijvoorbeeld fidget cubes en pop it.

Deze effecten hebben fidget toys

Wiebelen of friemelen is niet zomaar een zenuwtrek. Tijdens de bewegingen maakt je lichaam stoffen aan zoals dopemine, endorfine en oxycotine waar je rustig en relaxt van wordt. Steeds vaker wordt er daarom aangeraden te kijken of mensen met ADD, ADHD, hoogsensitiviteit of autisme baat hebben bij het gebruik van fidgets. Mensen kunnen zich er beter door focussen, en betere prestaties leveren daardoor.

Reageer ook